Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jef van Kuijk
Onthulling: 25 september 2016
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Jenaplan RKBS De Lanteerne.

Nijmegen, plaquette voor de oorlogsslachtoffers van Hees (foto: Piet Koster CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor de oorlogsslachtoffers van Hees is gemaakt van natuursteen en is bevestigd aan de muur van de Petruskerk. De plaquette is voorzien van een tekst en twee afbeeldingen van de kerk.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN DE OORLOGSSLACHTOFFERS VAN HEES
1940-1945
ONTHULD OP 25 SEPTEMBER 2016.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette is onthuld ter nagedachtenis aan de 45 oorlogsdoden van Hees die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In Hees vonden in de Tweede Werledoorlog drie grote inslagen plaats, waarvan twee dicht bij de Petruskerk. 

 

Locatie
De plaquette is bevestigd aan de buitenmuur van de Petruskerk te Nijmegen (gemeente Nijmegen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.