Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 28 september 2016
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS het Kleurrijk.

Nijmegen, monument voor het Willemskwartier (foto: Dirk-Jan Burgersdijk CC BY 3.0)
Nijmegen, monument voor het Willemskwartier (foto: Dirk-Jan Burgersdijk CC BY 3.0)
Nijmegen, monument voor het Willemskwartier (foto: Dirk-Jan Burgersdijk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor het Willemskwartier in Nijmegen (gemeente Nijmegen) bestaat uit een stuk buitenmuur van een woning uit de Spieghelstraat dat is omlijst met bruin gelakt metaal. Links van het monument staat een informatiebord van hetzelfde materiaal. Het monument wordt omgeven met beplanting.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor het Willemskwartier herinnert aan de omgekomen bewoners van het Willemskwartier te Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Het gaat in het bijzonder over de slachtoffers uit de frontstadperiode (september 1944 tot en met maart 1945). Toen was Nijmegen weliswaar bevrijd, maar dagelijks maakten Duitse granaten vanuit de regio nog slachtoffers in de stad. Bij de granaatregen zijn zo'n 60 tot 70 bewoners in en uit de buurt van het Willemskwartier om het leven gekomen.

Onthulling
Het monument werd op 28 september 2016 onthuld door burgemeester Bruls. Bij de plechtigheid kwamen enkele nabestaanden van slachtoffers  aan het woord. Ook leverden leerlingen van Bredeschool Het Kleurrijk een bijdrage.

Locatie
De herdenkingsmuur bevindt zich in het park aan de Spiegelhof in de wijk Willemskwartier in Nijmegen (gemeente Nijmegen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht