Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Lancastermonument te Beuningen (gemeente Beuningen) bestaat uit een vierkante stalen gedenkplaat op een sokkel van blauw hardsteen. De sokkel en gedenkplaat zijn naar boven geheld. Op de plaat staat een afbeelding die is geïnspireerd op het ooggetuigenverslag van de crash van Ab Bruisten. Het verbeeldt het gecrashte vliegtuig en het bemanningslid dat zich met een parachute weet te redden. Op de gedenkplaat staan tevens foto’s van de bemanningsleden met hun namen. Het monument is omgeven door een cirkel gevuld met witte kiezelstenen. Deze cirkel wordt afgebakend door vierkante casseien van grijs natuursteen.

Symboliek
De cirkel waarbinnen het monument zich bevindt staat binnen de scouting symbool voor het ‘einde van het spoor’ maar ook voor ‘de dood’. 

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:
‘ “THEY GAVE THEIR TODAY FOR OUR TOMORROW”
23 JUNI 1943.’ 

De geschiedenis

Het Lancastermonument te Beuningen (gemeente Beuningen) is opgericht ter herinnering aan de bemanningsleden van de Engelse Lancaster-bommerwerper LM325 SR-J van het 101 Squadron RAF die daar in de nacht van 22 op 23 juni 1943 is neergestort. Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden om het leven.

De namen van de slachtoffers luiden:
Sgt. Jack Osborne, boordwerktuigkundige, 21 jaar.
Sgt. Ron Cooper, midscheeps-schutter, 20 jaar.
Sgt. Vin Sugden, staart-schutter, 21 jaar.
Fg Off. Beavan Tomkins, navigator, 30 jaar.
Sgt. Ted Smith, radiobedienaar, 22 jaar.
Sgt. Roy Waterhouse, piloot, 20 jaar.

De zes slachtoffers liggen begraven op de Britse erebegraafplaats te Uden.

Sgt. Ted Williams, bommenrichter, overleefde als enige de crash. Doordat hij dicht bij het ontsnappingsluik lag in het vliegtuig kon hij het vliegtuig tijdig verlaten en zich redden met zijn parachute. Door de westenwind dreef hij af richting Nijmegen. Hij landde in een achtertuin in het dorpje Hees (tegenwoordig een wijk in Nijmegen). Hij werd geholpen door de bewoner en door een dokter behandeld voor snij- en brandwonden. De Duitsers kregen al snel lucht van zijn aanwezigheid. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar hij krijgsgevangen werd gemaakt. Hij zou tot het einde van de tweede wereldoorlog gevangen blijven in het krijgsgevangenkamp Stalag Luft VI bij de Pools-Litouwse grens

De Lancaster was onderdeel van een formatie van 557 vliegtuigen die op weg was naar het Ruhrgebied om een aanval uit te voeren op de oorlogsindustrie rond de stad Mülheim. Het toestel steeg in de late avond van 22 juni 1943 op vanaf RAF-basis Ludford Magna in Lincolnshire. Om 1.38 uur werd het toestel boven het dorp Beuningen onder vuur genomen door een Messerschmitt BF 110-nachtjager. De Lancaster werd geraakt en vloog meteen in brand. Enkele minuten cirkelde het boven Beuningen terwijl de bemanning de bommenlading afworp boven de weilanden rond het dorp. Om 1.45 uur stortte het toestel neer langs De Steeg, de weg van Beuningen naar Wijchen,  3 km ten zuiden van de dorpskern.

Oprichting
Het Lancastermonument is in 2016 op initiatief van bewoners samen met de gemeente gerealiseerd.

Onthulling
Het monument werd op 23 juni 2016 onthuld door Ab Bruisten, ooggetuige van de crash en Tim Barlow, achterneef van bemanningslid Jack Osborne.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het Lancastermonument bevindt zich op de hoek van de Wilhelminalaan/Elsenpas te Beuningen (gemeente Beuningen)

Bron
Wikipedia. ‘Lancastermonument Beuningen’

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Ray Charles | 06 sep 2022

Indrukwekkend verhaal wat er achter steekt , jonge mannen die zonder schroom in zo een vliegende doodskist stapte , wetende dat elke confrontatie met een vijandig toestel of afweergeschut fataal kon zijn , en dat voor hun en onze vrijheid .


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents