Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 17 mei 2016
Adopteer dit monument.

Middelburg, gedenkplaat voor de verwoesting van de stad (foto: gemeente Middelburg CC BY 3.0)

Het monument

De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad in Middelburg (gemeente Middelburg) bestaat uit een hardstenen sokkel met daarachter een plaat van cortenstaal. De sokkel is een originele sleutelsteen uit een oude kerk die na het bombardement in de binnenstad is gevonden. Uit de stalen plaat is tekst gefreesd.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

"HERINNERINGAAN DE VERWOESTING
MIDDELBURGSE
BINNENSTAD
17 MEI 1940."

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad herinnert aan de verwoesting van de Middelburgse binnenstad door het bombardement op 17 mei 1940 en de daarbij omgekomen slachtoffers.

Oprichting
De gedenkplaat is opgericht door WVO Zorg als geschenk aan de inwoners van verpleeghuis Sint Wilibrord en de stad Middelburg. De oprichting van het monument maakt het voor de bewoners van het verpleeghuis mogelijk deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Zij zijn namelijk niet in staat de herdenking op het Abdijplein of de Dam bij te wonen. De sokkel van het monument, die bestaat uit een orginele sleutelsteen van een door het bombardement verwoestte kerk, is geschonken door Drs. Bc. L.A. DeWitte.

Onthulling
Het monument is 76 jaar na het bombardement door burgemeester Harald Bergmann onthuld op op 17 mei 2016.

Locatie
De gedenkplaat voor de verwoesting van de stad bevindt zich in de binnentuin van verpleeghuis Sint Willibrord aan de Bachtensteene 14 te Middelburg (gemeente Middelburg).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.