Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 15 juni 1943
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door School met de Bijbel Het Visnet.

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Grafhorst (gemeente Kampen) herbergt het stoffelijk overschot van zes gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van Grafhorst (gemeente Kampen) aan de zes omgekomen bemanningsleden van een Royal Air Force vliegtuig dat op 13 juni 1943 nabij het dorp is neergestort.

De namen van de zes gesneuvelde militairen luiden:

Leonard Frederick Charles Day, Andrew Gordon, David Crawford Paterson Lundie, Dennis Arthur Thomas, Ronald Oliver Vaughan en Charles William Ross Young.

De viermotorige Lancaster bommenwerper van het 460e Squadron van de Royal Air Force was in de avond van 12 juni 1943 opgestegen vanaf de basis Binbrook in het graafschap Lincolnshire in Engeland voor een aanval op Bochum in Duitsland. Aan dit offensief namen 503 vliegtuigen deel. Volgens een Engelse bron gingen er 24 toestellen verloren, waarvan twee van het 406e Squadron, te weten W-4316 (AR-Q) en W-4329. Welk vliegtuig bij Grafhorst neerkwam, is niet bekend.

De desbetreffende Lancaster werd op 13 juni 1943 om 1.30 uur getroffen door een Duits gevechtsvliegtuig en stortte neer in het Ganzediep, een zijarm van de IJssel. Het wrak heeft nog ongeveer een uur in het water gebrand. Zes bemanningsleden kwamen om. Aanvankelijk werden slechts drie van hen geborgen, te weten: Vaughan, Lundie en Sanders. Zij zijn of uit het vliegtuig geslagen, of er zonder parachute uitgesprongen. Op 15 juni 1943 werden zij begraven op de Algemene begraafplaats van Grafhorst. De overige drie vliegers, Young, Day en Thomas, werden een aantal dagen later uit het Ganzediep gehaald en op 22 juni 1943 bij hun kameraden begraven.

Het zevende bemanningslid, de 22-jarige Canadese boordschutter John Carlyle Cornis, wist zich per parachute in veiligheid te stellen. Zwaargewond kwam hij neer op het land van een veehouder aan de Kamperzeedijk in de gemeente Genemuiden. De bezetter startte een zoekactie en vond hem op het erf van de veehouder. Cornish werd overgebracht naar het Wilhelmina-Gasthuis in Amsterdam, waar hij een aantal weken verbleef. Na zijn herstel werd hij als krijgsgevangene overgeplaatst naar Duitsland. Op 2 mei 1945 werd Cornish bevrijd door het Schotse regiment 'Royal Dragoon Guards'.

Op 13 juni 1996 is het 'Lancaster-monument' onthuld aan het Ganzendiep, ter herinnering aan de zes geallieerde vliegers.

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Locatie
Het erehof maakt deel uit van de Algemene begraafplaats aan de Grafhorsterweg te Grafhorst (gemeente Kampen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.