Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Hervormde Basisschool Rehoboth.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Hervormde Basisschool Ichthus.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CNS De Groenling.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door KBS De IJsselster.

IJsselmuiden, geallieerd erehof (foto: Oorlogsgravenstichting)
IJsselmuiden, geallieerd erehof (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in IJsselmuiden (gemeente Kampen) herbergt het stoffelijk overschot van zeven gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van IJsselmuiden (gemeente Kampen) aan zeven omgekomen bemanningsleden van een Royal Air Force vliegtuig dat op 13 juni 1944 nabij Mastenbroek is neergestort.

De namen van de zeven militairen luiden:

Raymond Charles Barber, Thomas Gribben, Donald Frederick Westfield Keyte, Dewi Lloyd, Henry John Plant, Wallace Wallinger en Albert Williams.

De vier-motorige Lancaster-bommenwerper (PA-986, type B-III) is in de avond van 12 juni 1944 samen met een groot aantal andere bommenwerpers vanaf de Engelse basis Wickenby opgestegen om boven de Duitse steden Keulen en Gelsenkirchen 1400 ton bommen te lossen. Zeventien geallieerde vliegtuigen zijn bij dit offensief verongelukt.

De Lancaster PA-986 verloor op terugweg van het bombardement nabij Hasselt zijn staartstuk. Vervolgens is het toestel op 13 juni 1944 rond 1.30 uur, ruim twee kilometer verder, stuurloos in een weiland in de polder Mastenbroek (gemeente IJsselmuiden) neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen om. Zes gesneuvelden werden in 1944 geborgen. De identiteit van een van hen kon niet worden vastgesteld. De vliegers Keyte, Barber en Williams en de niet-geïdentificeerde persoon zijn op 14 juni 1944 begraven op de Algemene begraafplaats van IJsselmuiden. Drie dagen later zijn ook Loyd en Plant bij hun kameraden begraven.

Het zevende bemanningslid bleef spoorloos tot 1989. Toen het vliegtuigwrak door een bergingsgroep van de Koninklijke Landmacht en militairen van de Genie in Wezep werd opgegraven, is een stoffelijk overschot gevonden. Het is echter niet mogelijke gebleken de stoffelijke resten met zekerheid te identificeren. Op 8 december 1992 is de laatste vlieger met militaire eer in het graf van de niet-geïdentificeerde vlieger bijgezet. Aangezien de namen van alle bemanningsleden bekend waren, kan met zekerheid worden vastgesteld dat in dit graf de vliegers Gribben en Wallinger begraven liggen.

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Locatie
Het erehof maakt deel uit van de Algemene begraafplaats aan de Rondeweg in IJsselmuiden (gemeente Kampen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht