Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: onbekend
Onthulling: 11 september 1994
Adopteer dit monument.

Nijmegen, monument in het Truus Mastpark (foto: Marga van den Heuvel CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Truus Mastpark in Nijmegen (gemeente Nijmegen) is gemaakt van donker natuursteen. De plaquette is bevestigd op herdenkingspaneel bestaande uit een plaat van cortenstaal waaruit een tekst in uitgefreesd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DE BUURTBEWONERS SEPTEMBER 1944- MAART 1945.'

De tekst op de plaat luidt:

'TRUUS MASTPARK

VAN 1945 TOT 2013 STOND HIER EEN ZWEMBAD.
IN NOVEMBER 1944 KWAM DE 15 JARIGE KASSIÈRE TRUUS MAST HIER BIJ EEN GRANAATINSLAG OM HET LEVEN.
DIT PARK IS TER NAGEDACHTENIS AAN HAAR EN DE VELE ANDERE BURGERSLACHTOFFERS DIE VIELEN NA DE BEVRIJDING VAN NIJMEGEN.' 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Truus Mastpark herinnert de dood van het 15-jarige meisje Truus Mast op 10 november 1944. Zij staat symbool voor de vele burgerslachtoffers die nog na de bevrijding van Nijmegen vielen. Specifiek verwijst het monument naar het voormalige Zwembad Oost dat tijdens de bezettingsjaren onderdak heeft geboden aan onderduikers. Na de bevrijding van Nijmegen in september 1944 werd de stad een frontstad en lag de wijk Oost in de vuurlinie. Vele gezinnen hebben in de catacomben van het zwembad onderdak gevonden.

Onthulling
Op 11 september 1994 is tijdens een reunie voor oud-buurtbewoners de herdenkingssteen in de zijmuur van het zwembad geplaatst. De plaquette is onthuld door mevr. d'Hondt, echtgenote van voormalig burgemeester Ed d'Hondt. Het zwembad is gesloopt. Op de plek van het sportfondsenbad Nijmegen Oost is toen een park aangelegd, het Truus Mastpark. Het park is op 23 augustus 2014 door wethouder Harriët Tiemens geopend. 

Locatie
De steen is verwerkt op het herdenkinspaneel in het Truus Mastpark. Dit park ligt ter hoogte van de Van Beethovenstraat nr 4 met de kruising van de Griegstraat.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marit | 4 mei 2020