Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Dick van Laar (naar een oorspronkelijk ontwerp van J.B. van de Haar)
Onthulling: 25 april 2015
Adopteer dit monument.

Elst, gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers (foto: N. van den Oosterkamp)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers te Elst (gemeente Rhenen) bestaat uit een vierkante bakstenen zuil met een zwarte hardstenen boven- en onderzijde en smeedijzeren staanders op de hoeken. Op de hardstenen bovenzijde is een tekst uitgehouwen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN 1940 - HEDEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in Elst herinnert aan alle Nederlandse oorlogslachtoffers van 1940 tot heden.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Werkgroep Elst & Remmerden van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken. De oprichting is geinspireerd door de vondst in 2014 van een ontwerp voor een oorlogsmonument tussen archiefstukken van het vroegere College van Algemeene Commissarissen voor den Wederopbouw. Het huidige monument is daarom gebouwd naar dit ontwerp uit 1949 dat is gemaakt op verzoek van de toenmalige Elster Oranjevereniging. Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk gemaakt door ir. J.B. van de Haar die als architect betrokken was bij de wederopbouw van Rhenen na de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke tekst “Voor hen die vielen 1940 – 1945” is gewijzigd in “Voor hen die vielen 1940 – heden”. Deze wijziging heeft bewust plaats gevonden om aansluiting te zoeken bij de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei van “alle gevallenen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.   

Onthulling
Het gedenkteken werd op zaterdag 25 april 2015 onthuld door de Burgemeester van Rhenen, drs. J.A. van der Pas.  

Adoptie
Het gedenkteken is geadopteerd door beide Elsterse basisscholen: CBS “Het Visnet” en OBS “De Woudmees”

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich aan Tabaksweg 20 te Elst (gemeente Rhenen) tegenover MFG “Het Bestegoed”.

Bron
HVOR Werkgroep Elst & Remmerden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anoniem | 4 mei 2020

Anoniem | 4 mei 2020

Anoniem | 4 mei 2020