Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers te Elst (gemeente Rhenen) bestaat uit een vierkante bakstenen zuil met een zwarte hardstenen boven- en onderzijde en smeedijzeren staanders op de hoeken. Op de hardstenen bovenzijde is een tekst uitgehouwen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘VOOR HEN DIE VIELEN 1940 – HEDEN.’

Wijzigingen
In de jaren na de onthulling zijn er aan het monument 3 plaquettes toegevoegd van dezelfde soort hardsteen als de oorspronkelijke plaquette. Op de eerste plaquette staan de namen van 6 inwoners van Elst die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Op de tweede plaquette staan de namen van 12 in Elst gesneuvelde of aan de oevers van de Nederrijn dood aangetroffen geallieerde militairen gesneuveld. Op de derde plaquette staan de namen van 2 inwoners van Elst die als militair zijn gesneuveld en van 2 geallieerde militairen.

De geschiedenis

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers in Elst herinnert aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers van 1940 tot heden en in het specifiek aan inwoners van Elst die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Werkgroep Elst & Remmerden van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken. De oprichting is geïnspireerd door de vondst in 2014 van een ontwerp voor een oorlogsmonument tussen archiefstukken van het vroegere College van Algemeene Commissarissen voor den Wederopbouw. Het huidige monument is daarom gebouwd naar dit ontwerp uit 1949 dat is gemaakt op verzoek van de toenmalige Elster Oranjevereniging. Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk gemaakt door ir. J.B. van de Haar die als architect betrokken was bij de wederopbouw van Rhenen na de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke tekst “Voor hen die vielen 1940 – 1945” is gewijzigd in “Voor hen die vielen 1940 – heden”. Deze wijziging heeft bewust plaats gevonden om aansluiting te zoeken bij de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei van “alle gevallenen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.   

Onthulling
Het gedenkteken werd op zaterdag 25 april 2015 onthuld door de Burgemeester van Rhenen, drs. J.A. van der Pas.

Adoptie
Het gedenkteken is geadopteerd door beide Elsterse basisscholen: CBS “Het Visnet” en OBS “De Woudmees”

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich aan Tabaksweg 20 te Elst (gemeente Rhenen) tegenover MFG “Het Bestegoed”.

Bron
HVOR Werkgroep Elst & Remmerden.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents