Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Ernest David Harrison in Leuth (gemeente Berg en Dal) is een informatiepaneel met roestvrijstalen poten. Op het paneel staat tekst en foto’s.

Wijzigingen
In 2021 werd het monument per ongeluk omver gereden. Hierna is het weer hersteld.

De geschiedenis

Het monument voor Pte. Ernest David Harrison (21) herinnert aan de Canadese soldaat die in de nacht van 27 januari 1945 in de buurt van de boerderij Eindsenhof in de Erlecomse polder te Leuth (gemeente Berg en Dal) is omgekomen. Harrison werd samen met zeven andere soldaten van het Canadian Scottish Regiment R.C.I.C. 3rd Canadian Infantry Division als verkenner de polder ingestuurd ter voorbereiding op Operatie Veritable, die als doel had vanuit Nijmegen het Rijnland te heroveren. De frontlinie liep door deze polder. De soldaten hadden de taak om de mitrailleurstellingen van de Duitsers in kaart te brengen. Bij deze verkenningsactie werden zij echter ontdekt en met de betreffende mitrailleurs doodgeschoten. Sergeant MacDonald is de enige overlevende van deze beschieting en wordt zwaar gewond tot krijgsgevangene gemaakt. Harrison is door de Duitsers begraven aan de binnenzijde van de Duffeltdijk op de akker van de familie Vlierboom. De exacte locatie van zijn graf is tot op heden niet bekend.

Operatie Veritable gaat van start op 7 februari 1945. Vijfendertigduizend voertuigen trekken het gebied in. Ter verdediging blazen de bezetters de Erlecomsedam, Kapitteldijk en de Querdamm op. Het gebied wordt geïnundeerd met twee meter hoog water. De dag erna trekken vanuit Nijmegen twee brigades van de 2e Canadese Infanteriedivisie met Buffalo’s de Ooijpolder en Duffelt in en bevrijden ze Leuth. De operatie zal nog voortduren tot 11 maart 1945.

Onthulling
Op 10 juni 2014 is het monument onthuld. Gerard Hendriks, President van de Royal Canadian Legion Branch 005 leidde de onthullingsceremonie. Hij hield hierbij een toespraak. Daarnaast was er een toespraak van cultuurhistoricus Jan van Eck, burgemeester Paul Wilbers en de zus van Ernest David Harrison, Beatrice Harrison. Zij was samen met haar man Bill Messenger aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Royal Canadian Legion Branch 005 Liberation of the Netherlands;
  • De Gelderlander, 14 december 2021.

 

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents