Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 10 juni 2015
Adopteer dit monument.

Leuth, monument voor Ernest David Harrison (foto: W.A. Megens, 4 mei comité Leuth CC BY 3.0)
Leuth, monument voor Ernest David Harrison (foto: W.A. Megens, 4 mei comité Leuth CC BY 3.0)
Leuth, monument voor Ernest David Harrison (foto: W.A. Megens, 4 mei comité Leuth CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en Materiaal
Het monument voor Ernest David Harrison in Leuth (gemeente Berg en Dal) is een informatiepaneel met roestvrijstalen poten. Op het paneel staat tekst en foto's.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Pte. Ernest David Harrison (21) herinnert aan de Canadese soldaat die in de nacht van 27 januari 1945 in de buurt van de boerderij Eindsenhof in de Erlecomse polder te Leuth (gemeente Berg en Dal) is omgekomen. Harrison werd samen met zeven andere soldaten van het Canadian Scottisch Regiment R.C.I.C. 3th Canadian Infantry Division als verkenner de polder ingestuurd ter voorbereiding op Operatie Veritable, die als doel had vanuit Nijmegen het Rijnland te heroveren. De frontlinie liep door deze polder. De soldaten hadden de taak om de mitrailleurstellingen van de Duitsers in kaart brengen. Bij deze verkenningsactie werden zij echter ontdekt en met de betreffende mitrailleurs doodgeschoten. de Sergeant MacDonald is de enige overlevende van deze beschieting en wordt zwaar gewond tot krijgsgevangene gemaakt. Harrison is door de Duitsers begraven aan de binnenzijde van de Duffeltdijk op de akker van de familie Vlierboom. De exacte locatie van zijn graf is tot op heden niet bekend.

Operatie Veritable gaat van start op 7 februari 1945. Vijfendertigduizend voertuigen trekken het gebied in. Ter verdediging blazen de bezetters de Erlecomsedam, Kapitteldijk en de Querdamm op. Het gebied wordt geïnundeerd met twee meter hoog water. De dag erna trekken vanuit Nijmegen twee brigades van de 2e Canadese Infanteriedivisie met Buffalo's de Ooijpolder en Duffelt in en bevrijden ze Leuth. De operatie zal nog voortduren tot 11 maart 1945.

Onthulling
Gerard Hendriks, President van de Royal Canadian Legion Branch 005 leidde de onthullingsceremonie. Hij hield hierbij een toespraak. Daarnaast was er een toespraak van cultuurhistoricus Jan van Eck, burgemeester Paul Wilbers en de zus van Ernest David Harrison, Beatrice Messinger. Zij was samen met haar man Bill Harrison aanwezig.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.