Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het executiemonument Wijsterseweg te Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) bestaat uit een donkere natuurstenen plaquette die is bevestigd aan een grote kei. Op de plaquette staat een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DE HULP DIE ZE BODEN AAN DE FRANSE PARACHUTISTEN DIE MET OPERATIE AMHERST WERDEN GEDROPT, HEEFT 19 ONSCHULDIGE MENSEN HET LEVEN GEKOST. OP MAANDAG 9 EN DINSDAG 10 APRIL 1945, VLAK VOOR DE BEVRIJDING VAN HOOGEVEEN OP 11 APRIL 1945, ZIJN ZIJ TIJDENS EEN VERGELDINGSACTIE DOOR DE DUITSERS OMGEBRACHT.

DE NAMEN VAN DE SLACHTOFFERS ZIJN:

AREND SCHOLING  55 JAAR
MARGJE SCHOLING-DUINKERKEN  55 JAAR
HUN ZONEN:
DIRK SCHOLING  26 JAAR
AREND JAN SCHOLING  17 JAAR
GEZINUS SCHOLING  14 JAAR
EN SCHOONZONEN
MINTINUS POL  28 JAAR
JAN ROTMENSEN  25 JAAR

REINDER LUNENBORG 52 JAAR
ZIJN ZOON:
EGBERT LUNENBORG  16 JAAR

JOHANNES LUNENBORG  49 JAAR
ZIJN ZOON:
WILLEM LUNENBORG  17 JAAR
EN SCHOONZOON:
ATE LE DUC  26 JAAR.

MARINUS VOERMAN  39 JAAR
ALLEN AFKOMSTIG VAN DE WIJSTERSEWEG.

VERDER:
HAYO WUBS  27 JAAR
ROELOF VELDMAN  24 JAAR
PIETER STRIJKER  24 JAAR
GERRIT COELINGH  26 JAAR
HENDRIK MARKVELDT  27 JAAR
MATTHIJS ERKENS  24 JAAR

HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN, 8 APRIL 2011.’

De geschiedenis

Het executiemonument Wijsterseweg te Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) herinnert aan de executie van 22 burgers op 10 april 1945, de dag voor de bevrijding van Hoogeveen. Deze burgers werden gefusilleerd op verdenking van steun aan de Franse paraschutisten die tijdens Operatie Amherst rondom Hoogeveen waren gedropt. Eén van deze slachtoffers staat niet vermeld op de plaquette, zijn naam is Sybrand Jan Van der Linde (24 jaar) uit Dedemsvaart. Dit werd ontdekt door Willem Gruppen. Zijn naam zal nog worden toegevoegd aan de plaquette.

Oprichting
De oprichting van het executiemonument Wijsterseweg is een initiatief van de Historische Kring Hoogeveen.

Onthulling
Het monument is op 8 april 2011 onthuld door mevrouw A. Everts-Lunenborg en de heer J. Scholing. 

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Dick Scholing | 04 feb 2020

Gebeurtenissen op de Wijsterseweg begin april 1945

Velen van u zullen ongetwijfeld van de gebeurtenissen weten die zich afgespeeld hebben kort voor het einde van de 2e wereldoorlog op de Wijsterseweg nabij Stuifzand en Pesse. Bij deze gebeurtenissen werden meerdere bewoners van de Wijsterseweg het slachtoffer van Duitse terreur, waaronder familieleden van ons.

Wat gebeurde er nu precies begin april 1945?

In 1945 was de Wijsterseweg een kleine leefgemeenschap die alleen via een zandweg was te bereiken. In de vroege ochtend van zondag 8 april landde nabij de Wijsterseweg een groep Franse parachutisten die al snel erachter kwamen dat ze op een totaal verkeerde plek geland waren. Ze hadden moeten neerkomen ten noorden van Westerbork om te voorkomen dat de brug over het Oranjekanaal zou worden opgeblazen.

Al gauw was het in Hoogeveen bekend dat er parachutisten op de Wijsterseweg waren geland. Velen trokken daarom uit nieuwsgierigheid of met de bedoeling te helpen naar de Wijsterseweg. Of het kwam door de grote bekendheid van de aanwezigheid van de Fransen op de Wijsterseweg of door verraad, de Duitsers kregen er in ieder geval lucht van. Die maandagmiddag, omstreeks 16.00 uur, kwamen de Duitsers al schietend opzetten vanaf de Toldijk en uit het Spaarbankbos. Het vuur werd door de Fransen beantwoord.

In dit vuurgevecht ging een boerderij in vlammen op. De bewoners van het westelijk deel van de buurtschap zochten dekking in de huizen of de sloten. De bewoners van het oostelijk deel kropen weg in een schuilkelder. De Franse parachutisten kwamen tegenover een overmacht aan Duitsers te staan en trokken zich daarop terug achter de spoordijk.

Met de bewoners die op de Wijsterseweg in dekking moesten blijven liep het minder goed af. De Duitsers, natuurlijk uiterst teleurgesteld dat de Fransen hun waren ontkomen, koelden hun wraak op de achtergebleven bewoners. Na een korte razzia werden alle gevangenen in een stoet opgesteld en met opgestoken armen afgevoerd. Mannen, vrouwen en kinderen, alles moest mee.

Allen, behalve vader en moeder Scholing en een van hun zoons, de veertienjarige Gezinus. Zij hadden zich verstopt in hun boerderij en waren niet tevoorschijn gekomen, tijdens de razzia.

De stoet gevangenen werd afgevoerd naar een autobunker in het Spaarbankbos. Tegen de avond mochten de vrouwen en kinderen naar hun huizen terugkeren.

De Duitsers hadden inmiddels op de Wijsterseweg de huizen danig geplunderd. Tijdens deze plundertocht vonden ze de verstopte familie Scholing. Vader Scholing werd onmiddellijk gedood. Moeder Scholing en haar zoon waren zeer ernstig gewond. Moeder Scholing heeft ondanks haar zware verwondingen nog kans gezien de Toldijk te bereiken om hulp te halen voor haar zoon. Helaas kwam die hulp te laat voor Gezinus. Door ernstig bloedverlies was hij al overleden. Vijf dagen later, op 14 april is ook moeder Scholing aan haar verwondingen overleden.

Alle overige ‘gevangenen’ van de Wijsterseweg en omgeving werden uiteindelijk koelbloedig door de al vluchtende Duitsers vermoord.

De familie Scholing werd ook zwaar getroffen:

Vader Arend Scholing, oud 55 jaar,

Moeder Margien Scholing – Duinkerken, oud 55 jaar,

Hun zonen:

Derk, oud 26 jaar; Arend Jan oud 17 jaar en Gezinus 14 jaar. Ook 2 aanstaande schoonzonen van de familie Scholing, te weten Mintinus Pol, 28 jaar uit Hoogeveen en Jan Rotmensen, 25 jaar uit Tiendeveen vonden bij deze wrede wraakactie van de Duitsers de dood.

En dat terwijl deze familie en overige gevangengenomen buurtbewoners, bijna de oorlog hadden overleefd. Bijna, omdat de Canadese bevrijders al heel dicht bij hun waren. Wat een afschuwelijke tragedie destijds op de Wijsterseweg. Als je daar probeert over na te denken, kun je daar amper een beeld van vormen. Koelbloedig en laf neergeschoten. Wat een moed van moeder Marchien Scholing, om ondanks haar zware verwondingen, toch nog proberen hulp te halen voor haar jongste zoon Gezinus.

Aan de Wijsterseweg t.h.v. no 13 staat een gedenksteen met de namen van de slachtoffers. Als herinnering aan een afschuwelijke daad op onschuldige burgers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents