Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 2013
Adopteer dit monument.

Het monument

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN
OCTAVE EN GEORGETTE LEBON
DIE IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
HONDERDEN ONTSNAPTE
KRIJGSGEVANGENEN EN ONDERDUIKERS
OVER DE BELGISCHE GRENS SMOKKELDEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Octave en Georgette Lebon in Swalmen (gemeente Roermond) herinnert aan twee verzetsstrijders uit Swalmen. Lebon, geboren in België, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld in het over de grens smokkelen van honderden krijgsgevangenen en enkele neergeschoten piloten. Hij deed dit met een klein groepje helpers, onder wie zijn vrouw Georgette. In 1944 ontkwam hij op het nippertje aan arrestatie en dook hij onder. Door Georgette te martelen trachtte de Gestapo vergeefs achter het onderduikadres van Octave Lebon te komen. Ze heeft hem echter niet verraden. Lebon overleed in 1975. Zijn vrouw eind jaren negentig.

Locatie
De plaquette bevindt zich op het kerkhof aan de bosstraat te Swalmen (gemeente Roermond).

Bron
Website Limburg 1.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.