Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor omgekomen dorpsgenoten bestaat uit een klein gemetseld muurtje van 40 cm bij 120 cm bij 95 cm. Op dit muurtje is een plaquette van zwart natuursteen bevestigd. Op het muurtje staat een sokkel op 3 pootjes. Deze sokkel is afkomstig uit de oude kerk van Maashees die op 15 oktober 1944 door de Duitsers is verwoest. Deze kerk was gebouwd in 1819.

Tekst

De tekst op het monument luidt:

‘MET DIT MONUMENT HERDENKEN WIJ ONZE DORPSGENOTEN DIE OMGEKOMEN ZIJN DOOR OORLOGSGEWELD TIJDENS WOII (1940-1945)

MARTIEN JANS 5 JR  OIRLO 16 OKTOBER 194

ANTOON LENSSEN (KNIL) 26 JR  BIRMA SPOORLIJN 26 APRIL 1945

HEN PETERS (SOLDAAT) 29 JR  DUBBELDAM 10 MEI 1940

JAN VAN ES (MATROOS) 31 JR  SRI LANKA 19 MAART 1942

AN BEKKERS 36 JR  BERGEN (L) 21 OKTOBER 1944

TEVENS GEDENKEN WE DE MENSEN DIE IN DE OORLOGSJAREN IN MAASHEES GESNEUVELD EN TERECHTGESTELD ZIJN.

DAT ZIJ MOGEN RUSTEN IN VREDE.

DIT MONUMENT IS ONTHULD OP 23 MEI 2015 TER
GELEGENHEID VAN DE VIERING “70 JAAR VRIJHEID”

DE SOKKEL IS AFKOMSTIG UIT DE OUDE KERK VAN MAASHEES DIE DOOR DE DUITSERS OP 15 OKTOBER 1944 WERD OPGEBLAZEN.’

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Maashees is opgericht ter nagedachtenis aan de inwoners van Maashees die door oorlogshandelingen omgekomen zijn en aan hen die elders afkomstig waren maar in Maashees gesneuveld en terechtgesteld zijn.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 mei 2015 door Miet (Maria) Jans, een zuster van Martien Jans die op 5-jarige leeftijd is omgekomen, samen met Burgemeester Dhr. Karel van Soest uit Boxmeer en Burgemeester Ulrich Francken uit Weeze (Dlnd).

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents