Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: A. van Hoorn
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Een rechthoekige plaquette van zwart glas met verdiepte goudkleurige letters. De plaquette is ongeveer 80 cm hoog, 100 cm breed en 1,2 cm dik.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS AAN:

C. REINHARDUS, * 11/6 1895. ADJ. INSPECTEUR.
ALS RES.KAPITEIN GESNEUVELD TE WASSENAARSCHE SLAG 11/5 1940.

HENDERIEKE VOS, * 16/5 1899. ADJ. COMMIES.
DOOR DEN WEGENS RASSENHAAT VERBLINDEN VIJAND 6/8 1943
GEARRESTEERD EN NAAR WESTERBORK OVERGEBRACHT; VAN-
DAAR WEGGEVOERD MET ONBEKENDE BESTEMMING EN VERMOEDELIJK VERMOORD IN HET BUITENLAND.

D.A. BOSMAN, * 1/6 1911. CONTROLEUR 1E KL.
WEGENS ZIJN MOEDIGE VERZETSHOUDING DOOR DEN VIJAND GEARRESTEERD EN NAAR DUITSCHLAND GEVOERD. NA ZIJN BEVRIJDING OP DE TERUGREIS NAAR HET VADERLAND ALS GEVOLG VAN DE DOORSTANE ONTBERINGEN OVERLEDEN TE ANDERLECHT (BELGIË)  24/6 1945.

H. HESSELS, * 22/5 1925,. MACHINESCHRIJVER.
ONDERGEDOKEN ZIJNDE MET HET OOG OP DEN Z.G. ARBEIDSDIENST, DOOR DEN VIJAND GEGREPEN EN NAAR DUITSCHLAND GEVOERD. ALS GEVOLG VAN ONTBERINGEN ENZ. VERMOEDELIJK OVERLEDEN IN HET VLIEGKAMP BIJ TINTHEN (DLD.) ONGEVEER U_o 1944.

ASSEN. AUGUSTUS 1944 VOORZITTER EN AMBTENAREN RAAD VAN ARBEID ASSEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Locatie
Momenteel is de plaquette in het beheer van het Drents Archief. Tussen 1946 en 1973 bevond de plaquette zich op Stationsstraat 23-25. Door een verhuizing was de plaquette zoek geraakt. Pas in 1989 werd deze teruggevonden en opgehangen in de publieksruimte van de Sociale Verzekeringsbank. Daar heeft de plaquette enkele jaren gehangen.

Bron
Asser oorlogsmonumenten. Herinneren en herdenken 1940-1945. Germa Greving en Jan Ridderbos. 2015: Van Gorcum, Assen. blz 46-51.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.