Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Ineke Smienk
Onthulling: 4 mei 2015
Adopteer dit monument.

Harmelen, monument voor Cor van Bemmel (foto: Joanne Smienk CC BY 3.0)
Harmelen, monument voor Cor van Bemmel (foto: Joanne Smienk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Cor van Bemmel te Harmelen (gemeente Woerden) bestaat uit drie zuilen gemaakt van de natuursteen Serpentino die het bestaande monument 'De Kei' omhullen. De middelste zuil bevat een glasfusie object verwijzend naar de Militaire Willems Orde. Op de linker zuil staat de naam van Cor van Bemmel. Op de rechter zuil staan zijn geboorte- en sterfdatum vermeld.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'COR VAN BEMMEL

14 - 8 - 1912
21 - 3  1945.'

Symboliek
De drie zuilen omarmen het bestaande oorlogsmonument “De Kei”, de verzetsman beschermt als het ware de oorlogsslachtoffers. 
In de middelste zuil is een glaspaneel van glasfusie verwerkt, een stralend middelpunt in de vorm van een Militaire Willemsorde in heldere kleuren, aflopend van blauw (de hemel) via geel (de zon) naar groene tinten (de aarde). Daarin zijn de vormen van parachutes verwerkt, die Cor van Bemmel symboliseren die boven Nederland wordt gedropt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Cor van Bemmel (geboren te Harmelen) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetstrijder Cor van Bemmel.
 
Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de werkgroep "monument Cor van Bemmel” bestaande uit Bert van 
Elk, Mieke Schilder, Ineke Smienk, Nico van der Steeg en Teuny van Wijngaarden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2015 door Ridder MWO Marco Kroon en burgemeester Victor Molkenboer. Verschillende veteranen en de Bond van Wapenbroerders verleenden tijdens de onthulling hun medewerking. Voorafgaand aan de onthulling vond er een bijeenkomst plaats in de Hervormde Kerk van Harmelen. Tijdens deze bijeenkomst werden verschillende toespraken gehouden door lid van de werkgroep Nico van der Steeg, Burgemeester V.J.H. Molkenboer, de kunstenares Ineke Smienk en Ridder MWO Majoor Marco Kroon. 
Harmonie 'De Vriendschap' en zangeres Anke Smits verzorgden de muzikale omlijsting. De nationale driekleur die de middelste zuil van het monument bedekte is met militair ceremonieel overhandigd aan de kleindochter van Cor van Bemmel, Angela Krakau. De andere twee zuilen waren bedekt met de vlaggen van de gemeente Woerden en de voormalige gemeente Harmelen.

 

Locatie
Het monument is geplaatst aan het kerkplein te Harmelen (gemeente Woerden).

Bronnen

  • Dhr. N.C. van der Steeg;
  • Het familiearchief van Cor van Bemmel
  • Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
  • Defensiekrant 09;
  • RTV Drenthe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht