Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Ineke Smienk
Onthulling: 4 mei 2015
Adopteer dit monument.

Harmelen, monument voor Cor van Bemmel (foto: Joanne Smienk CC BY 3.0)

Harmelen, monument voor Cor van Bemmel (foto: Joanne Smienk CC BY 3.0)
Het monument
Vorm en materiaal
Het monument voor Cor van Bemmel te Harmelen (gemeente Woerden) bestaat uit drie zuilen gemaakt van de natuursteen Serpentino die het bestaande monument 'De Kei' omhullen. De middelste zuil bevat een glasfusie object verwijzend naar de Militaire Willems Orde. Op de linker zuil staat de naam van Cor van Bemmel. Op de rechter zuil staan zijn geboorte- en sterfdatum vermeld.
Tekst
De tekst op het monument luidt:
'COR VAN BEMMEL
21 - 3 – 1945.'
Symboliek
De drie zuilen omarmen het bestaande oorlogsmonument “De Kei”, de verzetsman beschermt als het ware de oorlogsslachtoffers. In de middelste zuil is een glaspaneel van glasfusie verwerkt, een stralend middelpunt in de vorm van een Militaire Willemsorde in heldere kleuren, aflopend van blauw (de hemel) via geel (de zon) naar groene tinten (de aarde). Daarin zijn de vormen van parachutes verwerkt, die Cor van Bemmel symboliseren die boven Nederland wordt gedropt.
Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.
Sleep de marker naar de goede locatie en klik daarna op Verzenden
De geschiedenis
Het monument voor Cor van Bemmel (geboren te Harmelen) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetstrijder Cor van Bemmel.
Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de werkgroep "monument Cor van Bemmel” bestaande uit Bert van Elk, Mieke Schilder, Ineke Smienk, Nico van der Steeg en Teuny van Wijngaarden.
Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2015 door Ridder MWO Marco Kroon en burgemeester Victor Molkenboer. Verschillende veteranen en de Bond van Wapenbroerders verleenden tijdens de onthulling hun medewerking. Voorafgaand aan de onthulling vond er een bijeenkomst plaats in de Hervormde Kerk van Harmelen. Tijdens deze bijeenkomst werden verschillende toespraken gehouden door lid van de werkgroep Nico van der Steeg, Burgemeester V.J.H. Molkenboer, de kunstenares Ineke Smienk en Ridder MWO Majoor Marco Kroon. Harmonie 'De Vriendschap' en zangeres Anke Smits verzorgden de muzikale omlijsting. De nationale driekleur die de middelste zuil van het monument bedekte is met militair ceremonieel overhandigd aan de kleindochter van Cor van Bemmel, Angela Krakau. De andere twee zuilen waren bedekt met de vlaggen van de gemeente Woerden en de voormalige gemeente Harmelen.
Locatie
Het monument is geplaatst aan het kerkplein te Harmelen (gemeente Woerden).
Bronnen
- Dhr. N.C. van der Steeg;
- Het familiearchief van Cor van Bemmel
- Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
- Defensiekrant 09;
- RTV Drenthe.