Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Wim Westerveld
Onthulling: 26 juni 2003
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS 't Warmelinck.

Aalten, monument voor Stirling BK767 (Ben Lammers CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Stirling BK767, dat de titel 'Vliegen voor de vrede' draagt, bestaat uit een witte stenen bol met daarop een sculptuur van metaal dat vanuit een bepaalde gezichtshoeken een duif verbeeld en vanuit andere hoeken vlammen. De bol rust op een metalen buis die schuin de grond in steekt. Op deze buis is een plaquette bevestigd. Rondom het monument ligt tegelwerk dat in een cirkel om het monument is gelegd. Een kort pad van hetzelfde tegelwerk verbind het monument met het onverharde pad dat er langs loopt. Aan weerszijden van het betegelde pad zijn bloemen geplant. Aan de rechterzijde van dit pad bevindt zich een informatiebord over de geschiedenis waarnaar het monument verwijst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VLIEGEN VOOR DE VREDE

MONUMENT TER NAGEDACHTENIS AAN DE VLIEGERS VAN DE OP 26 JUNI 1943 NEERGESTORTE ENGELSE STIRLING-BOMMENWERPER BK7676.

HIERBIJ KWAMEN 5 BEMANNINGSLEDEN OM HET LEVEN.
OVERLEDEN ZIJN:

F/0. B.H. CHURCH 21 JAAR
SGT. W.TH. DAVIS 21 JAAR
SGT. F. MILLS 20 JAAR
SGT. W.H. THOMPSON 21 JAAR
F/0. J.F TRITTON 28 JAAR

OVERLEEFD HEBBEN, MAAR GEVANGEN GENOMEN ZIJN:
F/O. K.A. NIELSON
SGT. E.G. TAYLOR

IN DE OORLOG WERDEN ZIJ GEËERD MET EEN KRANS MET DAAROP DE WOORDEN:

GEBROKEN VLEUGELS, ONSTERFELIJKE ROEM".'

Symboliek
De bol stelt de aarde voor, maar een plaatsbepaling is achterwege gelaten om uit te drukken dat de bedreiging van de vrede en vrijheid een wereldwijde zorg voor iedereen is. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is een duif een symbool geworden van goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoelt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Stirling BK767 is opgericht ter nagedachtenis aan de vliegers van de op 26 juni 1943 neergestorte Engelse Stirling bommenwerper BK767. Dit toestel was opweg naar Duitsland toen het werd beschoten door een Duitse Messerschmidt nachtjager. Er kwamen hierbij 5 bemanningsleden om het leven. De 2 overlevenden inzittenden, Edwin Taylor en Keith Nielson zijn gevangen genomen door de Duitsers.

De namen van de slachtoffers luiden:
Bernard Church, William Davis, Frederick Mills, William Thompson, John Tritton.

Zij liggen begraven op begraafplaats Berkenhove te Aalten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 juni 2003, zestig jaar na de crash. Bij de oprichting van het monument  was één van de twee overlevenden, navigator Edwin Taylor aanwezig. Ook was de zus van de overleden Captain Bernard Church aanwezig. Tevens werd er namens de ambassade en de strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk door een piloot in uniform een bloemenkrans gelegd. Een leerling uit groep zeven van basisschool 't Warmelinck las een passend gedicht voor. Ook spraken Jan van Schijndel, voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging IJzerlo en burgemeester Tijme Bouwers van Aalten bij deze plechtigheid. Na het spelen van de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland door muziekvereniging Crescendo IJzerlo liet de IJzerlose schooljeugd ballonnen op met allerlei vredeswensen. Ook vloog er een viermotorige Lockheed tweemaal over,

Locatie
Het monument bevind zich naast de brug over de Keizersbeek aan de Huisstededijk in IJzerlo, Aalten (gemeente Aalten). Dit is de plek waar het eerste lichaam van de crash, dat van boordwerktuigkundige William Thompson, werd gevonden.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht