Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Jos Slijkhuis
Onthulling: 1 oktober 2012
Adopteer dit monument.

Arnhem, Monument voor de Papoea-strijders (foto: misterie van Defensie)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de Papoea-strijders in Arnhem bestaat uit een grote zwarte gedenksteen met daarop een afbeelding van een foto van twee papoea's. Op de gedenksteen staat een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'1942-1962

IN MEMORIAM
PAPUA-STRIJDERS

UW MOED EN TROUW
WAREN BOVEN ALLES VERHEVEN
WIJ BLIJVEN U MET EERBIED
GEDENKEN

DE GEZAMENLIJKE
NIEUW-GUINEA VETERANEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de Papoea-strijders is opgericht ter ere van de gevallen Papoea's in voormalig Nederlands-Nieuw Guinea in de periode 1942-1962 tijdens de Indonesische infiltraties. Nederlands-Nieuw Guinea was destijds laatst overgebleven Nederlandse kolonie in de Oost. De Papoea-strijders wilden samen met de Nederlandse militairen voorkomen dat Nieuw Guinea werd overgenomen door Indonesië. Hierbij zijn zeker zes papoea's omgekomen. 

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Nieuw-Guinea-veteranen die hiervoor het Comité Papua Monument Bronbeek hebben opgericht onder leiding van Joop Bergsma. Veel Nederlandse veteranen hebben nog steeds moeite met het feit dat ze de bevolking van Nieuw-Guinea destijds aan hun lot hebben overgelaten. Door dit comité is besloten het monument op het landgoed Bronbeek te plaatsen omdat deze plek veel wordt bezocht door veteranen.

Onthulling
De onthulling van het monument vond plaats op maandag 1 oktober 2012. Ongeveer vijftig jaar nadat Nederland op 15 augustus 1962 de zeggenschap over Nieuw-Guinea tijdelijk overdroeg aan de VN. In mei 1963 werd het land definitief overgedragen aan Indonesië. Bij de onthulling van het monument werd zowel een herdenking als een defilé gehouden.

Locatie
Het monument voor de Papoea-strijders bevindt zich op het Landgoed Bronbeek te Arnhem (gemeente Arnhem).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht