Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Flip Drukker, Sam Drukker
Onthulling: 30 september 2012
Adopteer dit monument.

Assen, Deportatiemonument (foto: B.B.H. Geitenbeek CC BY 3.0)
Assen, Deportatiemonument (foto: B.B.H. Geitenbeek CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bestaat uit een op een gevel verankerde tekst die is vervaardigd uit verzinkt staal met zwarte poedercoating. De letters van de verschillende regels zijn aan elkaar verbonden door lijnen. De tekst is uitgevoerd in het lettertype Futura, dat stamt uit de tijd dat de nazibeweging opkwam. De afmeting van het monument is ongeveer 100 bij 30 cm. Het monument is ontworpen door de beeldende kunstenaars en grafisch vormgevers Flip Drukker en Sam Drukker.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
 
'IN DE NACHT VAN
2 OKTOBER 1942 WERDEN HIER
OP HET PLEIN VAN DE
NOORDERSINGELSCHOOL
ONZE JOODSE MEDEBURGERS
BIJEENGEDREVEN. VAN DEZE PLEK
WERDEN ZE WEGGEVOERD.' 

 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het deportatiemonument herinnert aan de wegvoering van de in Assen aanwezige Joden. Op vrijdagavond 2 oktober 1942 werden zij in en rond de Noordersingelschool samengedreven. Hiervandaan werden ze overgebracht naar het kamp Westerbork. Het ging met name om oudere mensen, vrouwen en kinderen. Rond diezelfde datum werden de arbeidsgeschikte mannen en jongens, die toen al enkele maanden in werkkampen verbleven, rechtstreeks naar kamp Westerbork overgebracht.

Oprichting
Het deportatiemonument is opgericht op initiatief van Geert Hovingh, Jan Ridderbos en Ruurd Vanderveen.

Locatie
De plaquette is aangebracht bij de voormalige Noordersingelschool, de plaats waarvandaan op 2 oktober 1942 de in Assen aanwezige Joden werden gedeporteerd. 

Bronnen

  • Dhr. Jan Ridderbos;
  • Traces of War;
  • Asser oorlogsmonumenten. Herinneren en herdenken 1940-1945. Germa Greving en Jan Ridderbos. 2015: Van Gorcum, Assen. blz 184-186.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht