Herdachte groepen: Verzet Nederland, Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 2 juli 1946
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument voor de gevallenen van de hogeschoolgemeenschap in Tilburg bestaat uit 3 houten panelen. Deze panelen zijn vervaardigd door de beeldhouwer Charles Vos (1888 – 1954). Op de panelen staan de namen van 19 leden van de Tilburgse hogeschoolgemeenschap, waarvan 16 studenten en 3 afgestudeerden aan de Katholieke Economische Hoogeschool (de voorloper van Tilburg University), die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. De panelen vormen samen een drieluik met in het midden de figuur van de verrijzende Christus. Op dit middelste paneel staat de naam van de student die omkwam tijdens het oorlogsgeweld in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg: Henk Koehorst. Op de twee panelen aan de weerszijden van dit paneel staan 18 namen op volgorde van overlijden vermeld. Alleen de laatste twee namen vormen hierop een uitzondering. Mogelijk zijn deze namen later toegevoegd. Bovenaan deze twee panelen staan regels van het Wilhelmus.
Tekst
De tekst op het middelste paneel luidt:
‘PRO HAEREDITATE PATRUM
HENK KOEHORST
14 MEI 1940.'
De tekst op het linker paneel luidt:
'DEN VADERLANT GHETROUWE
FRITS COERWINKEL 21 NOV. '43
CHARLES NIJST 18 JAN. '44
PIET HAANEBRINK 14 AUG. '44
HANS SCHOON 6 OCT. '44
GEERT PETERS 15 OCT. '44
ADRIAAN BREKELMANS 4 DEC. '44
NICO VAN KERKOERLE 9 JAN. '45
FRANS VAN GULICK 1 FEB. '45
JAN HEIJNEN 20 FEB. '45.'
De tekst op het rechter paneel luidt:
'BLYF ICK TOT IN DEN DOOT
HANS MOOREN 20 FEB. '45
JACQUES RUIJGERS 20 FEB. '45
WIM VAN KEMPER MRT. '45
FRANS VAN SPAENDONCK 4 MRT. '45
GERARD VAN DE VEN 6 APR. '45
THEO VOGELS 2 FEB. '46
RENE NORENBURG MRT. 45'
NICO WOLF DEC. '42.'
Symboliek
De Christus-figuur, omgeven door christelijke symbolen en de woorden van het Wilhelmus, verbeelden hetgeen waarvoor de gevallenen hun offer brachten: christendom en vaderland.
Wijziging
De panelen hingen oorspronkelijk in de Aula van het oude gebouw van de (destijds) Hogeschool aan de Tivolilaan. Na de verhuizing werden de panelen geplaatst nabij de Portrettenzaal in het huidige Cobbenhagen Gebouw op de campus van Tilburg University. Bij een verbouwing in 2013 zijn de panelen verwijderd. Het was de bedoeling dat de panelen terug zouden worden geplaatst maar dat is tot 11 mei 2015 niet gebeurd. Op 4 mei 2017 is in besloten kring een nieuwe gedenkwand onthuld. Ook werd er die dag een digitaal monument onthuld. Het monument heeft de vorm van een website die functioneert als virtuele gedenkplek en creatief discussieplatform. Studenten en medewerkers van nu reageren in briefvorm op de verhalen, dilemma’s en keuzes van de studenten die de oorlog niet overleefden: ‘Wat zou jij doen?’.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument voor de gevallenen van de hogeschoolgemeenschap herinnert aan 19 leden van de Tilburgse hogeschoolgemeenschap die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog in Nederlands-Indië.
Oprichting
Gedurende de Tweede Wereldoorlog vormden de studenten, waarvan de meesten lid waren van het TSC ‘Sint Olof’, samen met de hoogleraren en afgestudeerden een hechte gemeenschap. Na afloop van de oorlog werd de behoefte gevoeld om uit naam van deze gemeenschap aan hen die vielen dank en bewondering te brengen met daarnaast de belofte dat hun offerdaad niet zou worden vergeten. Al eerder verscheen er rond Allerzielen 1945 een speciaal herdenkingsnummer ‘In memoriam fratrum’ van het tijdschrift ‘Viking’ van TSC ‘Sint Olof’. Hierbij werd een houten monument opgericht ter nagedachtenis aan de Tilburgse omgekomen studenten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
De namen van de slachtoffers luiden:
Guus Born, Adriaan Brekelmans, Frits Coerwinkel, Frans van Gulick, Piet Haanebrink, Jan Heijnen, Wim van Kempen, Nico van Kerkoerle, Hans Mooren, Charles Nijst, René Norenburg, Geert Peters, Jacques Ruijgers, Hans Schoon, Frans van Spaendonck, Gérard van de Ven, Theo Vogels, Nico Wolf. Guus Born was officier bij het corps mariniers. Hij is gesneuveld in Krandji en in 1946 eervol begraven in Tjililitan bij Batavia.
Onthulling
De gedenkplaat werd op 2 juli 1946 onthuld door de Rector-Magnificus en ‘vader der hogeschoolgemeenschap’, Prof dr M.J.H. Cobbenhagen in de aula van het toenmalige gebouw van de Katholieke Economische Hoogeschool aan de Tivolilaan in Tilburg. De gedenkpanelen zijn tijdens een Academische Herdenking op 11 mei 2015 ‘heronthuld’ in het Cobbenhagen Gebouw van Tilburg University dat zich ook aan de Warandelaan bevindt. De panelen zijn herplaatst naast het borstbeeld van Professor Cobbenhagen (1893 – 1954).
Locatie
Het monument bevindt zich in het Cobbenhagen Gebouw van Tilburg University te Tilburg (gemeente Tilburg). Dit gebouw kan hier virtueel worden bezocht.
Bronnen
In Memoriam Fratrum (speciaal herdenkingsnummer tijdschrift Viking van Studentenvereniging Olof);
Mevrouw V.C.Pijnenburg-Peperzak.
Meer informatie
Bezoek het digitaal monument.
Bob van Soolingen | 4 mei 2020