Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 2014
Adopteer dit monument.

Bodegraven, monument voor Rubertus Rietveld (foto: Stichting Historische Kring Bodegraven CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en Materiaal
Het monument voor Rubertus Rietveld bestaat uit een vierkante metalen plaquette met daarop een tekst. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan Rubertus Rietveld en markeerd tevens zijn herbegravenis in 2014 te Rhenen op het Militair Ereveld Grebbeberg.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
' DPL. SLD. VAN MC-II-28RI

RUBERTUS RIETVELD

*  BODEGRAVEN 25-3-1909
+ DUBBELDAM 10-5-1940

HERBEGRAVEN 22-5-2014 OP
MILITAIR EREVELD GREBBEBERG.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Rietveld Rubertus 25-03-1909 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Rubertus Rietveld verwijst naar de gelijknamige Nederlandse soldaat van Mitrailleurcompagnie van het 1e Bataljon van 28 Regiment Infanterie. Rietveld kwam om op 10 mei 1940 het leven op 10 mei te Dubbeldam, tegenwoordig onderdeel van Dordrecht, tijdens de gevechten met Duitse parachutisten rond de villa Amstelwijck. Hier kreeg hij op 12 mei een veldgraf in de tuin van de villa. In juni 1940 werd zijn graf overgebracht naar de Rooms-Katholieke Begraafplaats te Zwammerdam, tegenwoordig grondgebied van Bodegraven. Hier lag hij begraven op OGS-graf, rij 7 nummer 1. Op 22 mei 2014 werd hij door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmachtovergebracht en Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers   met militaire eer herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Bij de herbegrafenis van Rietveld waren ruim 40 middelbare scholieren van het Wartburg College uit Dordrecht aanwezig.

Locatie
Het monument bevindt zich op de gevel van de urnenmuur op de Rooms-Katholieke begraafplaats te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.