Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Ontwerper: Steenhouwer van Leeuwen
Onthulling: 4 mei 2013
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Reuzepas.

Ewijk, oorlogsmonument (foto: gemeente Ewijk CC BY 3.0)
Ewijk, oorlogsmonument (foto: gemeente Ewijk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument Ewijk (gemeente Beuningen) is een gedenkmuur met hardstenen platen met daarin de namen van tien mensen gegraveerd. Het monument is 2,70 meter breed en 1,50 meter hoog.  

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument Ewijk is opgericht ter herinnering aan tien slachtoffers. Onder deze slachtoffers waren vijf inwoners van Ewijk, twee evacuees en drie Britse militairen. Zes van deze slachtoffers kwamen om het leven door een explosie. Dit waren de drie Britse soldaten en drie kinderen.

Oprichting
De oprichting van het oorlogsmonument Ewijk (gemeente Beuningen) is een initiatief van Grad van Hulst en Toon Reuvers.

Onthulling
Het monument is onder grote belangstelling onthuld op 4 mei 2013. Het monument is onthuld door burgemeester Carol van Eerd door de vlag van de voormalige gemeente Ewijk van de hardstenen plaquettes te verwijderen. Het monument werd bij de onthulling ingezegend door Pastor Visschedijk. Pastor Jan de Waal heeft vervolgens een toespraak gehouden waarin hij de oorlogsslachtoffers herdacht. De plechtigheden werden muzikaal ondersteund door het Liturgisch Gemengd Koor, Sursum Corda en de Koninklijke Fanfare ULTO.

Bronnen

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ricardo Brouwer | 4 mei 2020