Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Paadwizer.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Simon van Hasselt in Waskemeer (gemeente Ooststellingwerf) is een marmeren gedenkplaat met inscriptie. Op de gedenkplaat is een afbeelding van de davidster aangebracht. De plaquette is 70 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 3 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 1945

TER GEDACHTENIS
AAN DE HEER SIMON
VAN HASSELT GEBOREN
TE SIDDEBUREN OP
5 - 11 - 1900, HOOFD
DER SCHOOL ALHIER
VAN 10 - 2 - 1932 TOT
28 - 2 - 1941, DIE MET
ZIJN VROUW EN TWEE
KINDEREN IS OMGE-
KOMEN.'

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Simon van Hasselt herinnert de inwoners van Waskemeer (gemeente Ooststellingwerf) aan de deportatie van het joodse gezin Van Hasselt.

Simon van Hasselt werd geboren op 5 november 1900 in Siddeburen. Hij was sinds 10 februari 1932 hoofd van de lagere school in Haulerwijk-beneden (thans Waskemeer). Op 1 april 1941 werd hij op last van de bezetter overgeplaatst naar een joodse school in Winschoten. Toen deze school werd opgeheven, verhuisde Van Hasselt met zijn gezin naar Groningen. Tot het eind van 1942 was hij verbonden aan de joodse school in Groningen. Uiteindelijk werd hij samen met zijn vrouw Geertje Nieweg en twee dochters Hermi Sophia Kaatje en Sophia Kaatje op 28 februari 1941 opgepakt en via het doorgangskamp Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Hier werden zij op 12 februari 1943 vergast.

De openbare basisschool in Waskemeer is naar Simon van Hasselt genoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de openbare Meester van Hasseltschool aan de Bakkeveensterweg in Waskemeer. De plaquette kan in overleg met de schooldirectie worden bezichtigd.

Bronnen

  • Gemeente Ooststellingwerf;
  • Vereniging Plaatselijk Belang Waskemeer;
  • Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Friesland van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2001). ISBN 90 5294 222 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht