Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Delft, oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef (foto: Tom Taekema CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef in Delft is een natuurstenen plaquette. Op de plaquette is een beeltenis van een vis in het water aangebracht. 

Tekst
De tekst op het monument luidt: 

'1940-1945
AAN
ONZE GEVALLEN COLLEGA'S
S. DE VRIES
H.E.W. SCHUT
H.A. MEEUWIS
C.B.W. STAKMAN' 

Wijziging
De plaquette was eerst bevestigd op het oude pand van Rijkswaterstaat op de Kanaalweg 3b. Na de verhuizing van Rijkswaterstaat in 2003, is ook de plaquette mee verhuisd. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument aan de Derde Werelddreef in Delft is opgericht ter ere van vier omgekomen werknemers van Rijkswaterstaat. 

De namen van de vier werknemers luiden: 
H.A. Meeuwis, H.E.W. Schut, C.B.W. Stakman en S. de Vries.

H.A. Meeuwis was aspirant-landmeetkundig ambtenaar en werd op 17 juni 1942 in Kesteren gearresteed op verdenking van sabotage. Hij overleed op 9 februari 1944 in het concentratiekamp in Natzweiler. 

H.E.W. Schut was landmeter en was voor zijn werk in oktober 1944 in Putten. Daar werd het met vele andere mannen opgepakt tijdens de Razzia van Putten. Hij overleed op 14 december in concentratie Neuengamme. 

C.B.W. Stakman was hulp bij metingen. Hij werd op 9 december 1944 bij een razzia in Delft opgepakt. Op 4 januari 1945 is hij een concentratiekamp bij Rees overleden.

Fotograaf S. de Vries werd ontslagen vanwege zijn Joodse afkomst. Hij werd, samen met zijn gezin, op transport gezet naar Duitsland. Hij keerde niet terug. 

Locatie
Het oorlogsmonument is aangebracht op de gevel van het gebouw van de Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening aan de Derde Werelddreef 1 te Delft. 

Bron
Wikidelft.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Corry verspuij | 4 mei 2020

Opdat we nooit vergeten...