Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Steenhouwerij Klaas de Vries
Adopteer dit monument.

Fochteloo, monument in het 'Tiesinga bosje' (foto: Kees Rinsema)
Fochteloo, monument in het 'Tiesinga bosje' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het 'Tiesinga bosje' bij Fochteloo (gemeente Ooststellingwerf) is een hardstenen ronde zuil, geplaatst op een gemetseld voetstuk. De zuil is 1 meter 75 hoog, 25 centimeter breed en 10 centimeter diep. Het voetstuk is 80 centimeter hoog en 70 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'HJIR FOEL
TROCH LEFFE
MOARDNERS HÂN
FOAR
FRIJDOM, RJOCHT
EN HEITELÂN
T. SCHUILENGA
SURHUSTERFEAN
4 NOV. 1943.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het 'Tiesinga bosje' bij Fochteloo (gemeente Ooststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Taeke Schuilenga uit Surhuisterveen.

Taeke Schuilenga werd geboren op 29 oktober 1878 in Surhuisterveen. Hij was directeur-eigenaar van de plaatselijke beschuitfabriek. In 1941 werd de familie Schuilenga gearresteerd in verband met illegale activiteiten. Taeke werd op borgtocht vrijgelaten vanwege zijn aandeel in de voedselvoorziening. Op 4 november werd hij weer opgepakt om verhoord te worden in Leeuwarden. Daarna werd Schuilenga naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht. Na een verhoor werd hij in het Tiesinga bosje bij Fochteloo zonder vorm van proces doorgeschoten en in een sloot achtergelaten.

De Silbertanne-moord, waarbij de slachtoffers onder valse voorwendsels hun woning werden uitgelokt en vervolgens werden vermoord op een eenzame plek, was een vergeldingsactie van landwachter Pier Nobach uit Doezem. Op 30 oktober 1943 wilde het verzet een aanslag plegen op de beruchte landwachter, maar door een vergissing werd de zoon van Nobach gedood. Pier Nobach had veel invloed bij de Sicherheitsdienst in het Scholtenhuis in Groningen en als wraak werd Schuilenga omgebracht.

In Surhuisterveen is een straat naar Taeke Schuilenga genoemd.

Locatie
Het monument bevindt zich in het 'Tiesinga bosje' tussen Oosterwolde en Veenhuizen, bij de splitsing naar Fochteloo.

Bronnen

  • Gemeente Ooststellingwerf;
  • Vereniging Dorpsbelang Fochteloo;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Verzet en Bevrijding in Ooststellingwerf, (Gemeente Ooststellingwerf, afd. Onderwijs, i.s.m. het Comité 4 mei);
  • Vijf jaar na vijftig jaar. Kroniek van de Tweede Wereldoorlog in de Stellingwerven e.o., W.H. de Vries (Wolvega, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht