Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 25 oktober 1952
Adopteer dit monument.

Amersfoort, monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 (foto: Rutger Murk)
Amersfoort, monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 (foto: Rutger Murk)
Amersfoort, monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 (foto: Rutger Murk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 in Amersfoort betaat uit een muur van baksteen en natuursteen muur met daarop 15 plaquettes in verschillende groottes en een stenen zuil met daarop een sculptuur van twee gekruiste cavaleriesabels. Het geheel is gesitueerd op een appelplaats en aan drie kanten en rondom de sculptuur is beplanting aangebracht. 

Symboliek
De cavaleriesabels symboliseren de wil om de strijd aan te gaan voor vrede en gerechtigheid.

Wijzigingen
De plaquette van de in 1940 tot 1950 gevallen leerlingen van de SROC werd op 25 oktober 1952 onthuld. In 1954 werd de sculptuur onthuld. Na het opheffen van de SROC werd de plaquette verplaatst van bij de ingang van de school naar het monument voor de Gevallenen der Cavalerie. Op 21 september 2018 werd er een plaquette en foto geplaatst voor Tweede Luitenanant Ru van Stolk. Zij naam ontbrak op de oorspronkelijke plaquette. Van Stolk was leerling aan het SROC en kon door het uitbreken van de oorlog zijn opleiding niet afmaken. Tijdens de oorlog wist hij na meerdere pogingen via Lissabon Engeland te bereiken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aken Johannes 05-12-1925 14-01-1948

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Hetmonument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 in Amersfoort is opgericht ter ere van de gevallen Cavaleristen tijdens de 'politionele acties' in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1946-1949. 

Het monument bevindt zich op het terrein van de Bernhardkazerne. De eerste gebouwen van deze kazerne werden in de jaren 1938-1939 geplaatst op een terrein aan de rand van Amersfoort dat al eeuwen lang werd gebruikt voor exercities en militaire oefeningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne door de Duitsers gebruikt voor de legering van personeel van het vliegveld Soesterberg.

Van mei 1939 tot juni 1996 (m.u.v. de oorlogsjaren) was de Bernhardkazerne een typische Cavaleriekazerne. Duizenden huzaren zijn daar opgeleid tot tankchauffeur, schutter of voor andere functies. 

In juni 1996 werden ook de Infanterieopleidingen op de Bernhardkazerne ondergebracht. Deze werden samengevoegd met de Cavalerie in één opleidingscentrum, het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan). Op de kazerne vinden ook andere opleidingen plaats onder meer voor de zogenoemde vredesmissies.

Oprichting
De plaquette van de in 1940 tot 1950 gevallen leerlingen van de SROC werd op 25 oktober 1952 onthuld. In 1954 werd de sculptuur onthuld. Na het opheffen van de SROC werd de plaquette verplaatst van bij de ingang van de school naar het monument voor de Gevallenen der Cavalerie. Op 21 september 2018 werd er een plaquette en een foto geplaatst voor Tweede Luitenanant Ru van Stolk. Bij de onthulling was een nabestaande aanwezig. De onthulling werd verricht door majoor Vinkhuyzen en luitenant De Bouter. 

Locatie
Het monument voor de Gevallenen der Cavalerie 1946-1949 is gelegen op de appelplaats tussen gebouw A en B van de Bernhardkazerne aan de Barchman Wuytierslaan 198 te Amersfoort. Op het terrein van de Bernhardkazerne is het Cavaleriemuseum gevestigd.

Bronnen

  • Dhr. Rutger Murk;
  • Cavaleriemuseum;
  • Mededelingen Vereniging Officieren Cavalerie. Jaargang 79 - Uitgave 357. Nummer 4 - 2018. P 38-39.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.