Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 20 september 1948
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument in de Erasmus Universiteit (foto: collectie historisch fotoarchief EUR)
Rotterdam, monument in de Erasmus Universiteit (foto: Quintus van Koetsveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een bas-reliëf opgebouwd uit vier delen. Op de steen komen drie figuren voor: een afgeknotte boom, een vrouw en een ontspruitende boom.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940-1945
VIVORUM RECORDATIO 
MORTUORUM VITA'.*

* vrij vertaald: ‘het leven der gestorvenen zij een aansporende herinnering voor de levenden’

Symboliek
De drie symbolische figuren spectievelijk de dood (afgeknotte boom), de vrede (de vrouw) en het leven voorstellen (ontspruitende boom).

Wijziging
Het monument is in 1948 aangebracht in de hal van het gebouw van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) aan de Pieter de Hooghweg in Rotterdam-West. De steen verhuist in 1968 mee naar het nieuwe complex van de NEH aan de Burgemeester Oudlaan in de Rotterdamse wijk Kralingen. Door samengaan van de NEH met de Medische Faculteit Rotterdam luidt de naam sinds 1973 Erasmus Universiteit Rotterdam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Erasmus Universiteit in Rotterdam is opgericht ter herinnering aan 52 studenten van de Economische Hoogeschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. 

De namen van de 52 oorlogsslachtoffers luiden: 

R.M. van Baarle, W.G. van den Berg, Chr. Bierman, V.F.J. Bosch, Mej. H. Bosman, H.J. Bronkhorst, H.J.W. Debets, Z.W.M. Deurvorst, J. van Dijk, W.H. Edersheim, W. Erech, H. van Essen, P. Gallas, L. de Groot, J.F. Hoefsmit, A.J.J. van der Hoek, F. Hoogewerff, G.A. Jirris, W. Jorritsma, G.J.J. de Jongh, H.H. de Kadt, E.L. Katan, C.A. Kaufman, H. van Koetsveld, S.L. van Leeuwen, C.J.M. van Marel, F.A. Maronier, H. van Ments, O. Molenbeek, M. Monshouwer, D. Mozes, R.Ph. Nering Bögel, C. van Nes, H.J. Offerhaus, Dr. J. F. Otten, F.A. von Oven, J.M. Pické, M. Raben, F.R. Ruys, W.T. Smid, C.F. Smit, T.J. Stapels, D. Stenfert Kroese, A. Sternfeld, L.S. van Straten, H.E. van Tricht, Jhr. J.C. Vegilin van Claerbergen, L. Velleman, P. Verhage, Dr. M. de Vries, J. Wepf, D. van Wijk. 

Initiatief
De oprichting van het monument was een initiatief van de Rotterdamse Studenten-Raad. De gezamenlijke Rotterdamse studentenverenigingen hebben de steen gefinancierd.

Onthulling
Het monument is op 20 september 1948, na afloop van de opening van het Academisch Jaar, onthuld door de moeder van een tijdens de bezetting omgekomen student. Rector magnificus prof.mr. Ph. A.N. Houwing zei na de onthulling het volgende: 

"Zoëven vond in dit gebouw een plechtigheid plaats, die velen van U hebben bijgewoond en die ik daarom thans slechts met een enkel woord zal vermelden: de onthulling van een steen ter nagedachtis van de in en door den oorlog gevallen studenten. Tot het aan brengen van den steen hebben studenten het initiatief genomen, de kosten zijn in hoofdzaak door de studenten bijeengebracht. Moge de Hoogeschool het gedenkteken bewaren met den eerbied, waarmede ik het aanvaard heb".  

Locatie
De gedenksteen bevindt zich in een van de nissen in de Collegezalenhal in Theil Building aan de Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam.

Bronnen

  • Erasmus Universiteit Rotterdam;
  • Dhr. Quintus van Koetsveld;
  • Het Vrije Volk van 21 september 1948;
  • De Nederlandsche Economische Hoogeschool 1913-1963 van J.H. van Stuijvenberg (Rotterdam/ 's Gravenhage, Nijgh & Van Ditmar, 1963).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht