Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Biest-Houtakker, 'Sint-Joris en de draak' (foto: Jan de Jong)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek) is een gevelsteen, met in reliëf Sint-Joris en de draak. 

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HIER VIELEN 7-9-'44
P. LEERMAKERS
J. VAN DONGEN'.

Symboliek
Het verhaal van St.-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. 

De namen van de twee slachtoffers luiden: 

Jan Arend van Dongen en Petrus Antonius Leermakers.

Jan van Dongen en Petruc Leermakers waren actief in het verzet. Op 7 september 1944 waren zij beide aanwezig in een huis toen de Duitse bezetter het huis omsingelde. Het was bekend dat zij beiden actief waren in het verzet. Bij het verlaten van het huis werden zij doodgeschoten.  

Locatie
Het monument is geplaatst in de voorgevel van een woonhuis aan de Biestsestraat 1 in Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek). 

Bronnen

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.