Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
‘Ook Hier’ in Groningen is een monument op de zijgevel van het pand op de Folkingestraat 9. Uit de bakstenen gevel is op 10 meter hoog de tekst ‘(weggehaald)’ gefreesd. De tekst in 3,30 meter breed.

Tekst(en)
De tekst op de gevel luidt:

‘(WEGGEHAALD)’

Symboliek
De tekst is op een zijgevel op 10 meter hoog geplaatst. Daardoor is het niet direct vanuit de straat te zien. Dit symboliseert dat de herinnering niet verdwenen is, maar naar de marge verplaatst is. De tekst is uit de gevel gefreesd en staat tussen haakjes, wat de leegte en het gemis van de oude Joodse gemeenschap symboliseert.

De geschiedenis

Het monument ‘Ook Hier’ in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners van de Folkingestraat die tijdens de oorlog weggevoerd zijn. Vóór de oorlog bevond zich in de Folkingestraat een joodse gemeenschap. Na de oorlog was er van deze gemeenschap weinig meer over.

Oprichting
Na de oorlog zijn er lange tijd geen gedenktekens geweest voor Joodse slachtoffers uit Groningen. In 1996 schreef de gemeente Groningen een kunstwedstrijd uit onder de naam ‘Verbeeld verleden’ om de geschiedenis van de Folkingestraat te herdenken. ‘Ook Hier’ was één van de winnaars van deze wedstrijd. Het andere oorlogsmonument dat deze wedstrijd won is ‘Portaal’ in de Folkingestraat, Groningen.

 

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron(nen)

  • Staat in Groningen
    http://www.staatingroningen.nl/399/ook-hier;
  • Yolanda Veld. De verbeelding van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, Gedenksculptuur in Groningen. blz 78-80.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Arjen en Lola Boswijk | 02 feb 2021

Joodse handen

We liepen die dag samen

door de winter

en mijn dochter zei

ijs kraakt in deze vijver

maar ik hoor geen vogel papa

zingen in dit kleine bos

het leven lijkt wel dood

Na de bomen kwamen de beelden

ze stonden er versteend

als altijd

de handen voelen koud en stil

ze staan er om ons

ze zeggen dat we niet

moeten vergeten

Ze huilde en de oostenwind

kroop langs de handen

in haar ogen

het is de wind papa

de wind waarom ik huil

Lola (7) en Arjen


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents