Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Peter de Kan
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
'Ook Hier' in Groningen is een monument op de zijgevel van het pand op de Folkingestraat 9. Uit de bakstenen gevel is op 10 meter hoog de tekst '(weggehaald)' gefreesd. De tekst in 3,30 meter breed.

Tekst(en)
De tekst op de gevel luidt:

'(WEGGEHAALD)'

Symboliek
De tekst is op een zijgevel op 10 meter hoog geplaatst. Daardoor is het niet direct vanuit de straat te zien. Dit symboliseert dat de herinnering niet verdwenen is, maar naar de marge verplaatst is. De tekst is uit de gevel gefreesd en staat tussen haakjes, wat de leegte en het gemis van de oude Joodse gemeenschap symboliseert.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Ook Hier' in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners van de Folkingestraat die tijdens de oorlog weggevoerd zijn. Vóór de oorlog bevond zich in de Folkingestraat een joodse gemeenschap. Na de oorlog was er van deze gemeenschap weinig meer over.

Oprichting
Na de oorlog zijn er lange tijd geen gedenktekens geweest voor Joodse slachtoffers uit Groningen. In 1996 schreef de gemeente Groningen een kunstwedstrijd uit onder de naam 'Verbeeld verleden' om de geschiedenis van de Folkingestraat te herdenken. 'Ook Hier' was één van de winnaars van deze wedstrijd. Het andere oorlogsmonument dat deze wedstrijd won is 'Portaal' in de Folkingestraat, Groningen.

 

Bron(nen)

  • Staat in Groningen
    http://www.staatingroningen.nl/399/ook-hier;
  • Yolanda Veld. De verbeelding van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, Gedenksculptuur in Groningen. blz 78-80.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht