Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Gert Sennema
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het portaal in Groningen is een wandsculptuur van een bronzen deur met daaronder een hardstenen opstapje. Het brons is bewerkt met patina om het materiaal van een afstand op hout te doen lijken. De deur kan echter niet geopend worden; het heeft geen deurklink, noch scharnieren. Het monument is 2,50 meter hoog.

Symboliek
Hoewel het monument de vorm van een deur heeft, mist het een deurklink. Daardoor is de deur niet te openen. Achter deze gesloten deur ligt de geschiedenis van de Folkingestraat verborgen, die niet meer toegankelijk is omdat de voormalige bewoners van de straat tijdens de oorlog weggevoerd zijn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Portaal in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners van de Folkingestraat die tijdens de oorlog weggevoerd zijn. Vóór de oorlog bevond zich in de Folkingestraat een joodse gemeenschap. Na de oorlog was er van deze gemeenschap weinig meer over.

Oprichting
Na de oorlog zijn er lange tijd geen gedenktekens geweest voor Joodse slachtoffers uit Groningen. In 1996 schreef de gemeente Groningen een kunstwedstrijd uit onder de naam 'Verbeeld verleden' om de geschiedenis van de Folkingestraat te herdenken. 'Portaal' was één van de winnaars van deze wedstrijd. Het andere oorlogsmonument dat deze wedstrijd won is 'Ook Hier' in de Folkingestraat, Groningen.

Locatie
Het monument is geplaatst in de Folkingestraat te Groningen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht