Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen bij voormalig concentratiekamp De Kippe is een stenen plaat van 2 meter hoog en 80 cm breed met daarop een tekst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen bij voormalig concentratiekamp De Kippe luidt:

‘TER HERINNERING AAN DE OMGEKOMEN NEDERLANDSE KAMPGENOTEN
PERES-LIPPENDORF
1944-1945’.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arkel Hendrik Jacobus Johannes 22-05-1915 05-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen bij voormalig concentratiekamp De Kippe herinnert aan de Nederlandse slachtoffers die in het kamp om het leven werden gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De voornaaamste werkzaamheden van de gevangenen in het kamp was puinruimen. Dit puin was veroorzaakt door de vele bombardementen.

Locatie
De gedenksteen bij voormalig concentratiekamp De Kippe bevindt zich bij het voormalige kamp in Lippendorf-Kieritzsch in Duitsland.

Bron
Merwedegijzelaars, ‘Kamp De Kippe, Lippendorf’.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.