Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Steenhouwerij Eijgelaar
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Peggebult.

Donkerbroek, monument voor Luite Middendorp (bron: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Luite Middendorp in Donkerbroek (gemeente Ooststellingwerf) is een kruisvormige gedenksteen, uitgevoerd in witte natuursteen. Oorspronkelijk stond op de plaats van het gedenkteken een houten kruis.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 1945
VOOR HEN DIE VIELEN
LUITE.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Luite Middendorp herinnert de inwoners van Donkerbroek (gemeente Ooststellingwerf) aan de dorpsgenoot die op 14 april 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen is omgekomen.

Luite Middendorp werd geboren op 8 maart 1924 in Terband. Het gezin Middendorp heeft tijdens de bezetting het joodse meisje Henny Maas in huis genomen. Toen op 24 juni 1944 het meisje door de bezetter werd opgehaald, werd als straf voor het verbergen van een onderduiker zoon Luite gearresteerd. Via Leeuwarden, Amersfoort, Meppen en Neuengamme kwam Luite terecht in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar hij kort voor de bevrijding is gestorven.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Oranjevereniging en Dorpsbelang Donkerbroek.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, tegenover de gereformeerde kerk te Donkerbroek (gemeente Ooststellingwerf).

Bronnen

  • Gemeente Ooststellingwerf;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Verzet en Bevrijding in Ooststellingwerf (Gemeente Ooststellingwerf, afdeling Onderwijs, i.s.m. het Comité 4 mei).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht