Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Kees Huigen
Onthulling: 1 mei 1998
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door CBS De Morgenster.

Hardenberg, 'Indiëmonument' (foto: Stichting Indiëmonument Hardenberg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indiëmonument' in Hardenberg is een abstracte sculptuur van brons, geplaatst op een zwartmarmeren voetstuk. Op de sokkel is een embleem (een helm, zwaard en lauwertak) aangebracht. Het geheel is geplaatst op een fundament van zwarte veldkeien. Rechtsachter staat een zwart marmeren gedenksteen.

Tekst
De tekst op het Indiëmonument luidt:

'INDIË-MONUMENT 1945-1962
"NIET WEER!".

Symboliek
Het Indiëmonument beeldt de wereldzee uit met al haar golven. De tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde mannen uit Hardenberg bevoeren deze zee op weg naar het verre oosten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indiëmonument' herinnert de inwoners van Hardenberg aan zes Nederlandse militairen uit Hardenberg die niet terugkeerden uit Indonesië. Met het Indiëmonument herdenken de inwoners van Hardenberg ook alle andere militairen die zijn omgekomen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.

De Nederlandse regering besloot na de bevrijding van Nederland om Nederlandse troepen naar Indonesië te sturen om aldaar de orde te herstellen. Eerst werden Oorlogsvrijwilligers (OVW-ers) gestuurd en daarna, na een Grondwetswijziging, dienstplichtigen. De Politionele acties konden niet voorkomen dat Indonesië onafhankelijk werd. Onder grote internationale druk moest Nederland in december 1949 de soevereiniteit overdragen aan de Indonesische regering.

Oprichting
De oprichting van het Indiëmonument te Hardenberg was een initiatief van de heren Smid, Roelofs, Nieboer, Kerkdijk, Reinders, Timmerman en Geertman. Het geld voor het monument is bij elkaar gebracht door donateurs.

Onthulling
Het Indiëmonument te Hardenberg is onthuld op 1 mei 1998.

Locatie
Het 'Indiëmonument' staat aan de Vecht, op het Indiëplatsoen te Hardenberg, Overijssel.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht