Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Akersloot, Vredesmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Akersloot, Vredesmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Akersloot, Vredesmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Akersloot, Vredesmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vredesmonument te Akersloot (gemeente Castricum) is een aluminium constructie in de vorm van een 'V'. Het monument is 3 meter hoog en 2 meter breed. Het monument staat in het Vrijheidsplatsoen.

Symboliek
Het monument  is gebouwd in de vorm van een ‘V’. Deze ‘V’ symboliseert de ‘V’  van ‘victory’. Jaarlijks eindigt op 4 mei een stille tocht ter nagedachtenis van de Akerslootse oorlogsslachtoffers bij het Vredesmonument te Akersloot.

Wijzigingen
In 2011 kwam het Vredesmonument te Akersloot in opspraak omdat een jeu de boulesbaan, door een uitbreiding in 2010, te dicht bij het monument ligt. De gemeente is door het 4 mei-comité van Akersloot en een voormalig bestuurslid van de stichting ’45-’95 gevraagd het Vredesmonument 20 meter te verplaatsen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vredesmonument te Akersloot (gemeente Castricum) herinnert de inwoner van Akersloot aan het belang van de vrede en daarmee aan de verschrikkingen van oorlog. Jaarlijks op 4 mei eindigt bij het monument een stille tocht ter nagedachtenis van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van Akersloot.  

Locatie
Het Vredesmonument staat in het Vrijheidsplatsoen. Dit platsoen ligt ter hoogte van President Kennedylaan 3 te Akersloot.

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht