Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Wellington-monument’ in Vlaardingen is een zwerfkei waarop een metalen plaquette is aangebracht. De gedenksteen is geplaatst op vierkante bestrating van klinkers. In de bestrating zijn zes kleinere keien met plaquettes aangebracht. Achter het monument is een muurtje geplaatst.

Tekst
Boven de tekst op de plaquette staan twee afbeeldingen, te weten: het embleem van het 142 Squadron Bomber Command Royal Air Force en een afbeelding van een Wellington bommenwerper. 

De tekst op de plaquette luidt:

‘IN DE BUURT VAN DEZE PLAATS STORTTE OP 26 MAART1942 VLAK NA
MIDDERNACHT EEN GEALLIEERD VLIEGTUIG NEER. 
HET WAS WELLINGTON Z1321 QT-V VAN 142 SQUADRON, ROYAL AIR FORCE.
DIT VLIEGTUIG WERD BEMAND DOOR ZES JONGE MANNEN.
ZIJ KWAMEN ALLEN BIJ DEZE CRASH OM HET LEVEN. 

SERGEANT DAVID WHITE 20 JAAR BRITS
FLIGHT SERGEANT WILLIAM PIPHER 24 JAAR CANADEES
FLIGTH SERGEANT ANDREW LENNOX 23 JAAR CANADEES
SERGEANT ALFRED JELLY 29 JAAR BRITS
SERGEANT ERIC GROVES 22 JAAR BRITS
SERGEANT RONALD BARRIE 21 JAAR BRITS

AT THE GOING DOWN OF THE SUN AND IN THE MORNING WE WILL REMEMBER THEM. 

MET DANK AAN: GEMEENTE VLAARDINGEN, MADERN INTERNATIONAL B.V., ROTARYCLUB VLAARDINGEN80, ROTARYCLUB VLAARDINGEN’.

De geschiedenis

Het ‘Wellington-monument’ in Vlaardingen is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een Vickers Wellington bommenwerper die vlakbij deze locatie op 26 maart 1942 in Vlaardingen is neergestort.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Ronald Barrie, Eric Groves, Alfred Jelly, Andrew Lennox, William Pipher en David White. 

Gedurende de nacht van 25 op 26 maart 1942 voerden 254 bommenwerpers van RAF Bomber Command een aanval uit op de Duitse industriestad Essen. Het doel waren de staal- en wapenfabrieken van Krupp. Wellington Z1321 (No.142 Squadron) werd boven het doelgebied getroffen door luchtafweer. Het beschadigde toestel moest hierdoor de formatie verlaten. Het vliegtuig verloor langzaam hoogte en snelheid. Boven Vlaardingen werd de Wellington opnieuw beschoten door luchtafweer en hier werd de bommenwerper voor de tweede maal geraakt. Dit bleek de genadeklap. Het brandende vliegtuig stortte vervolgens zeven minuten na middernacht neer in een weiland binnen de grens van de gemeente Vlaardingen.  

Oprichting
De oprichting van het monument was een initatief van de Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen.

Onthulling
Het monument is op 15 juni 2012 door Wing Commander Richard Sharpe van de Royal Air Force onthuld. Burgemeester Bruinsma van Vlaardingen hield een toespraak en een leerling van het Geuzencollege droeg een gedicht voor. Deze school heeft het monument ook geadopteerd. Eveneens aanwezig waren vertegenwoordigers van het Royal British Legion en St. Mary’s Church en sergeant Johnson militair attaché van de Canadese ambassade.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Symboliek
Voor het monument zijn in de bestrating zes kleine keien aangebracht. Ieder van deze keien staat voor één van de bemanningsleden. Op iedere kei is een kleine plaquette aangebracht met daarop de naam van één van de bemanningsleden.

Locatie
Het monument staat aan het Boerderijpad in het Wijkpark Holy-Noord in Vlaardingen.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents