Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 14 april 2012
Adopteer dit monument.

Foto: Cultuurhistorische Commissie.
Foto: www.aardkundigewaarden.nl

Het monument

Vorm en materiaal
Het Lancastermonument is een bronzen plaquette die is aangebracht op een eeuwenoude zwerfsteen, een roze pegmatiet. Deze steen verwijst naar een ander stuk van de historie van Maarn, het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug. In de voorlaatste ijstijd stuwde het verschuivende ijs het landschap op tot in deze omgeving een heuvelrug achterbleef. Het ijs voerde vanuit Scandinavië grote keien en zwerfstenen met zich mee. In Maarn herinnert daar een aardkundig monument, het Zwerfsteneneiland. Op de plaquette zijn de namen van de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster III ED 599 aangebracht.

Symboliek
Het Lancastermonument in Maarn kreeg het motto mee 'They gave their all'. Het is immers ook en vooral een eerbetoon aan zeven jonge mannen die hun leven opofferden in de strijd voor vrede en veiligheid. De tekst verwijst naar de woorden die de ouders van de Australische piloot John Trevor Winterbon op zijn grafsteen zetten: 'he gave his all'.

Tekst
De tekst op het Lancastermonument luidt:

‘THEY GAVE THEIR ALL

IN DE NACHT VAN 22 OP 23 JUNI 1943 STORTTE IN DEZE OMGEVING EEN VLIEGTUIG NEER. DE LANCASTER BOMMENWERPER VAN DE BRITSE LUCHTMACHT (RAF) WAS OP WEG NAAR MÜLHEIM IN DUITSLAND. BOVEN MAARN WERD HET VLIEGTUIG GETROFFEN DOOR VIJANDIG VUUR. HET KWAM HIER TERECHT, OP HET HEIDEVELD NAAST BOERDERIJ AARENDAL. DE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN KWAMEN OM HET LEVEN.

JOHN WILLIAM BEMBRIDGE (20 JAAR)
JOHN SIDNEY FRANCIS VICTOR CRAWLEY(22 JAAR)
EDMOND ALEXIS DUCHENE (22 JAAR)
WILSON HEBENTON GORDON (22 JAAR)
ERIC GEORGE GROVE (23 JAAR)
WILLIAM PATRICK SMITH (30 JAAR)
JOHN TREVOR WINTERBON, PILOOT (21 JAAR)

WIJ GEDENKEN HEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bembridge John William 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Lancastermonument te Maarn is een blijvende herinnering aan de vliegtuigcrash en een eerbetoon aan de toen omgekomen bemanning. Het doel is vooral dat de inwoners van Maarn zich blijven realiseren wat er gebeurde in hun dorp in juni 1943. Toen stortte daar een Lancaster vliegtuig neer waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.

Oprichting
De grote betrokkenheid van de buurtbewoners heeft de oprichting van het Lancastermonument mogelijk gemaakt.

Onthulling
De officiële onthulling gebeurde op 14 april 2012 door burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ooggetuige uit 1943 Diny Lieftink-Heerikhuisen, geassisteerd door twee leerlingen van De Meent. Vervolgens legde Squadron Leader Christoph Barstow namens de Britse Royal Air Force een krans. Ook de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht was vertegenwoordigd in de persoon van commodore Chris Lorraine. Tot de genodigden hoorden ook twee mensen uit het verzet tijdens de oorlog en bezetting 1940-1945.

Locatie
Het Lancastermonument bevindt zich op De Pol, te Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marja Eestermans | 4 mei 2020

Het grootste offer voor onze vrijheid, nooit vergeten

Maarten de Haas | 30 april 2020

Dankbaar voor het grote offer dat zij brachten, zodat dat wij al 75 jaar in vrede en vrijheid kunnen leven.