Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Efraïm Milikowski
Onthulling: 21 maart 2010
Adopteer dit monument.

Foto: De heer Prudent Staal.
Foto: De heer Prudent Staal.
Foto: De heer Prudent Staal.
Foto: De heer Prudent Staal.

Het monument

Vorm en materiaal
Het joodse monument in Bellingwolde bestaat uit zes blokken natuursteen en drie glazen panelen, met daarop de namen van de slachtoffers plus hun geboortedatum en de plek waar ze zijn omgebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het joodse monument op de joodse begraafplaats te Bellingwolde is opgericht ter nagedachtenis van de 37 joodse inwoners uit de toenmalige gemeenten Bellingwolde en Wedde die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd.

Oprichting
Het joodse monument was een initiatief van oud-burgemeester Engbert Drenth.

Onthulling
De onthulling van het monument vond plaats op zondag 21 maart 2010. Het monument is onthuld in aanwezigheid van opperrabbijn Binyomin Jacobs van het InterProvinciaal Opper Rabbinaat.

Locatie
Het joodse monument staat op de joodse begraafplaats te Bellingwolde, in Bellingwedde.

Bronnen

  • De heer Henk Vos;
  • De heer Prudent Staal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht