Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: A.W. Gmeling Meyling (algemeen monument), Thérèse de Groot-Haider (KNIL monument)
Onthulling: 7 maart 1948
Adopteer dit monument.

Bandung, Ereveld Pandu (foto: Oorlogsgravenstichting)
Bandung, Ereveld Pandu (foto: Oorlogsgravenstichting)
Bandung, Ereveld Pandu (foto: Oorlogsgravenstichting)
Bandung, Ereveld Pandu (foto: Oorlogsgravenstichting)
Bandung, Ereveld Pandu (foto: Oorlogsgravenstichting)

Het monument

Vorm en materiaal
Op Ereveld Pandu in Bandung (Indonesië) liggen ruim 4.000 KNIL-militairen, burgers die tijdens de oorlog omkwamen in iterneringskampen en militairen die omkwamen tijdens de dekolonisatieperiode begraven.

Op het ereveld staan een algemeen monument naar ontwerp van A.W. Gmeling Meyling. Dit monument is een bouwwerk op een platform dat gesteund word door acht pilaren die uit een vijver omhoog rijzen. Voor dit bouwwerk staan twee tombes met daar tussen een granieten plaat met daarop de Nederlandse leeuw in reliëf. Op de linkertombe die herinnert aan onbekende soldaat zijn een zwaard, helm en lauwerkrans te zien. Op de rechtertombe die herinnert aan de onbekende burger zijn een flambouw en lauwerkrans afgebeeld. 

Op het ereveld staat ook een kopie van het KNIL monument in Arnhem van de hand van Thérèse de Groot-Haider.

Achter op het ereveld staat een vlaggenmast. In het voetstuk van de vlaggenmast staan de namen van de plaatsen waar gevochten is, evenals tekens van de dierenriem en symbolen van de vier grote wereldgodsdiensten. Rondom dit monument bevinden zich meerdere gedenkplaten met de namen van de slachtoffers van de Ciater- en Subangstellingen (de laatste verdedigingslinies voor Bandung).

Teksten
De tekst op het algemene monument luidt:

'OPGERICHT TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN ALS OFFER IN DE STRIJD OM VREDE EN RECHT'.

De teksten op de tombes luiden:

'DE ONBEKENDE SOLDAAT'.

'DE ONBEKENDE BURGER'.

De tekst op het KNIL-monument luidt:

'KNIL
KONINKLIJK NEDERLANDS-INDISCH LEGER'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Allard Leonardus Antonius Theodorus 15-04-1900 20-10-1947
Aalsters Cornelis Bartholomeus Canisius 11-02-1926 22-11-1948

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Op Ereveld Pandu in Bandung in Indonesië liggen voornamelijk militairen begraven van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Zij kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er burgers begraven die in interneringskampen rond Bandung om zijn gekomen. De slachtoffers vielen voornamelijk tijdens de oorlog. Tenslotte liggen er ook slachtoffers, zowel burgers als militairen, begraven die na de capitulatie van Japan in 1945 nog omkwamen. Ook zij liggen begraven op ereveld Pandu. 

Onthulling
Ereveld Pandu werd op 7 maart 1948 ingewijd. Tijdens de plechtigheid werd herdacht dat in 1942 op die datum de Tjiaterstelling viel en de capitulatie van Nederlands-Indië plaatsvond. De stoffelijke overschotten van veertien militairen die waren gesneuiveld in de Tjiaterstelling werden bij de inwijding herbegraven.

Locatie
Ereveld Pandu ligt in Bandung, Indonesië.

Bron
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Charmaine | 5 mei 2020

Gatot Gunawan | 5 mei 2020

Respect !

Geers | 4 mei 2020