Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Op het Nederlandse ereveld Leuwigajah te Cimahi bevinden zich ruim 5.200 Nederlandse graven. Veel van de gesneuvelde mensen waren lid van de landmacht. 

Op het ereveld bevinden zich twee monumenten. Het eerste monument is een tombe met daarop een gedenkplaat bij de ingang van het ereveld. Het tweede monument is de Yunyo-Maru gedenksteen.

Teksten
Op de lange zijde van de tombe staat het devies van de legergravendienst in gulden letters:

“HUN GEEST HEEFT OVERWONNEN”

Op de andere lange zijde staat het motto van de Oorlogsgravenstichting:

“OPDAT ZIJ MET EERE MOGEN RUSTEN”

Op de bovenkant is een gedenkplaat aangebracht met de tekst:

‘TER EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS
AAN DE VELE ONGENOEMDEN DIE
HUN LEVEN OFFERDEN EN NIET
RUSTEN OP DE EREVELDEN’

Aan de kant van het veld staat dezelfde tekst in het Indonesisch:

‘UNTUK MENGENANG DENGAN
HORMAT MEREKA YANG TAK
DISEBUT TETAPI TELAH
MENGORBANKAN DIRINYA
DAN TIDAK BERISTIRAHAT
DI TAMAN-TAMAN KEHORMATAN’

De geschiedenis

Het Ereveld Leuwigajah in Cimahi in Indonesië is gelegen op een braakliggend terrein achter de gemeentelijke begraafplaats. Tijdens de bezettingsjaren werd dit terrein gebruikt door de Japanse soldaten om de gesneuvelde soldaten en gevangenen uit de nabijgelegen interneringskampen te begraven.

Na de oorlog is het terrein ingericht als begraafplaats, waarna er vele herbegrafenissen hebben plaatsgevonden. Pas op 20 december 1949 heeft de Nederlandse overheid deze begraafplaats aangemerkt als ereveld.

Begin jaren zestig zijn er veel soldaten op dit ereveld herbegraven toen er tien erevelden zijn opgeheven. De slachtoffers van onderstaande zes erevelden zijn begraven in Cihami:

  • ereveld Muntok (1960);
  • ereveld Padang (1962);
  • ereveld Tarakan (1964);
  • ereveld Medan (1966);
  • ereveld Palembang (1967);
  • ereveld Balikpapan (1967).

De gesneuvelden die op de vier andere begraafplaatsen lagen zijn herbegraven op Ereveld Ancol. Na alle herbegravingen telt deze begraafplaats nu 5.200 graven. Ereveld Ancol is een van de grootste erevelden in Indonesië en het grootste ereveld in beheer van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.  

De Yunyo Maru-gedenksteen werd op 18 september 1984 onthuld. De gedenksteen is geschonken door de Stichting Herdenking Yunyo Maru, ter gedachtnis van alle slachtoffers die in 1942-1945 tijdens de zeetransporten in Oost-Azië omkwamen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents