Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 20 december 1949
Adopteer dit monument.

Cimahi, Ereveld Leuwigajah (Foto: Oorlogsgravenstichting)

Het monument

Vorm en materiaal
Op het Nederlandse ereveld Leuwigajah te Cimahi bevinden zich ruim 5.200 Nederlandse graven. Veel van de gesneuvelde mensen waren lid van de landmacht. 

Op het ereveld bevinden zich twee monumenten. Het eerste monument is een tombe met daarop een gedenkplaat bij de ingang van het ereveld. Het tweede monument is de Yunyo-Maru gedenksteen.

Teksten
Op de lange zijde van de tombe staat het devies van de legergravendienst in gulden letters:

"HUN GEEST HEEFT OVERWONNEN"

Op de andere lange zijde staat het motto van de Oorlogsgravenstichting:

"OPDAT ZIJ MET EERE MOGEN RUSTEN"

Op de bovenkant is een gedenkplaat aangebracht met de tekst:

'TER EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS
AAN DE VELE ONGENOEMDEN DIE
HUN LEVEN OFFERDEN EN NIET
RUSTEN OP DE EREVELDEN'

Aan de kant van het veld staat dezelfde tekst in het Indonesisch:

'UNTUK MENGENANG DENGAN
HORMAT MEREKA YANG TAK
DISEBUT TETAPI TELAH
MENGORBANKAN DIRINYA
DAN TIDAK BERISTIRAHAT
DI TAMAN-TAMAN KEHORMATAN'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aarssen Petrus Cornelis 09-12-1920 16-03-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Ereveld Leuwigajah in Cimahi in Indonesië is gelegen op een braakliggend terrein achter de gemeentelijke begraafplaats. Tijdens de bezettingsjaren werd dit terrein gebruikt door de Japanse soldaten om de gesneuvelde soldaten en gevangenen uit de nabijgelegen interneringskampen te begraven.

Na de oorlog is het terrein ingericht als begraafplaats, waarna er vele herbegrafenissen hebben plaatsgevonden. Pas op 20 december 1949 heeft de Nederlandse overheid deze begraafplaats aangemerkt als ereveld.

Begin jaren zestig zijn er veel soldaten op dit ereveld herbegraven toen er tien erevelden zijn opgeheven. De slachtoffers van onderstaande zes erevelden zijn begraven in Cihami:

  • ereveld Muntok (1960);
  • ereveld Padang (1962);
  • ereveld Tarakan (1964);
  • ereveld Medan (1966);
  • ereveld Palembang (1967);
  • ereveld Balikpapan (1967).

De gesneuvelden die op de vier andere begraafplaatsen lagen zijn herbegraven op Ereveld Ancol. Na alle herbegravingen telt deze begraafplaats nu 5.200 graven. Ereveld Ancol is een van de grootste erevelden in Indonesië en het grootste ereveld in beheer van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.  

De Yunyo Maru-gedenksteen werd op 18 september 1984 onthuld. De gedenksteen is geschonken door de Stichting Herdenking Yunyo Maru, ter gedachtnis van alle slachtoffers die in 1942-1945 tijdens de zeetransporten in Oost-Azië omkwamen.

Bron
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.