Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Op Ereveld Kembang Kuning in Surabaya in Indonesië liggen meer dan 5.000 slachtoffers, zowel burgers als militairen, begraven. Centraal op de begraafplaats staat het Karel Doorman-monument, met daarvoor de ‘graftombe voor de onbekende zeeman’. Op het ereveld staan nog een aantal andere monumenten zoals het Vlootmonument voor slachtoffers van schepen buiten de Slag in de Javazee en het Marinemonument voor slachtoffers van de Marine zonder aanwijsbaar graf.

Teksten
De tekst op het trapvormige monument links luidt:

‘OPDAT ZIJ MEER EERE MOGEN RUSTEN’.

De tekst op het trapvormige monument rechts luidt:

‘VOOR RECHT EN VREDE’.

De tekst op de natuurstenen gedenksteen luidt:

‘AREA POSSIDEO AC MARE

TER NAGEDACHTENIS AAN HET
GEVALLEN PERSONEEL VAN DE
MARINELUCHTVAARTDIENST IN
NEDERLANDS-INDIË EN
NEDERLANDS NIEUW-GUINEA’.

Wijziging
In 2008 is op het ereveld door generaal R.L. Zuiderwijk een gedenkplaat onhuld. Op deze gedenkplaat staan de namen van vijftien mariniers die tussen 1942-1954 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn omgekomen maar van wie de laatste rustplaats niet bekend is.

De geschiedenis

Op ereveld Kembang Kuning in Surabaya in Indonesië liggen meer dan 5.000 burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java begraven, alsmede militairen van de Koninklijke Landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de Koninklijke Marine. Het ereveld wordt ook wel het marine-ereveld genoemd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het Ereveld Kembang Kunning bevindt zich in Surabaya, Indonesië.

Bron
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Karel Henry Tellings | 01 mei 2020

Voor mijn vader R.B.J. Tellings omgekomen tijdens de Slag in de Java zee op de H.M.S. De Ruyter

J.R.A. Tellings | 01 mei 2020

Kembang Kuning ( gele bloem ) ter nagedachtenis aan mijn opa R.B.J. Tellings omgekomen tijdens de Slag in de Java zee op de H.M.S. De Ruyter

Hein van Lieshout | 23 apr 2020

Myn tante, Anny Gruyters, is in the dertigerjaren veRloofd met Michael Hendrik Dikmans en wegens de depressie ter tyd, is hy in the Marine opgenomen. Met de oorlog is hy in Indonesie in dienst. Myn tante is door angst en heimwee naar hem gestorven op 18 Augustus 1939. Het bericht van haar sterven is hem gestuurd maar wy weten niet of het by hem is bezorgd.

Michael is door de Japaners gevangenen genomen en gestorven presies 6 jaar naar de dood van myn tante, op 18 Augustus 1945.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents