Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 13 maart 2012
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door 3e Daltonbasisschool.

Amsterdam, plaquette Van Ostadestraat (foto: 3e Daltonschool)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette aan de Van Ostadestraat in Amsterdam is een zwart natuurstenen plaquette waarop in wit een tekst en een Davidsster zijn aangebracht. De plaquette is bevestigd op een bakstenen muur.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 1945
TER NAGEDACHTENIS
AAN DE OMGEBRACHTE
ONDERWIJZERS
EN
LEERLINGEN
VAN DE
HERMAN ELTESCHOOL
VOOR JOODS LAGER ONDERWIJS
[tekst in het Hebreeuws]
WIJ WILLEN HEN NIET VERGETEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan de Van Ostadestraat in Amsterdam herinnert aan de Joodse leerlingen en docenten van de Herman Elteschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

De Herman Elteschool was tot 1943, het moment dat de school werd ontruimd, gevestigd in het schoolgebouw aan de Van Ostadestraat 203. Naast de Herman Elteschool, op de Van Ostadestraat 201, was de Christelijke Tussenschool gevestigd.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van oud-leerlingen Elchanan Tal en No'omi Rinat-Tal. De totstandkoming van het monument is mogelijk gemaakt door bijdragen van oud-leerlingen.

Onthulling
Het monument is op 13 maart 2012 onthuld in het bijzijn van enkele oud-leerlingen.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de gevel van de 3e Daltonschool aan de Van Ostadestraat in Amsterdam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mischa Rus | 5 mei 2020

Om nooit te vergeten hoe belangrijk leven in liefde en vrijheid is.