Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Steenhouwerij Kalk
Onthulling: 3 mei 1980
Adopteer dit monument.

Nieuw Dordrecht, RAF monument (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Nieuw Dordrecht, RAF monument (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Nieuw Dordrecht, RAF monument

Het monument

Vorm en materiaal
Het RAF monument is vervaardigd van een deel van een zogenaamde zwerfsteen. Een zwerfsteen (ook wel erratisch blok genoemd) is een steen of kei die door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, is meegevoerd. Ze worden ook wel zwerfkeien of veldkeien genoemd. De steen is ongeveer 1 meter hoog en donker van kleur. Op het front van het monument zijn een in koper uitgevoerde tekst en RAF vliegerswing aangebracht.

Tekst
De tekst op het RAF monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS 
AAN HEN DIE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID
IN REMEMBRANCE
OF THEM WHO DIED
FOR OUR FREEDOM
3 MEI 1980'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het RAF monument in Nieuw Dordrecht herinnert aan de omgekomen RAF militairen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland vele geallieerde vliegtuigen door de Duitsers neergeschoten, zo ook in de gemeente Emmen in de provincie Drenthe. Het eerste vliegtuig in deze gemeente stortte op 20 februari 1943 neer in de plaats Nieuw-Dordrecht. Het toenmalige College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Emmen besloot daarop de omgekomen vliegers te begraven op de begraafplaats te Nieuw-Dordrecht. Zeven andere toestellen, vier Engelse en drie Amerikaanse, kwamen in de 15 daarop volgende oorlogsmaanden neer in de gemeente Emmen. Omgekomen bemanningsleden van deze toestellen werden vervolgens ook op deze begraafplaats begraven.

Vanaf 1950 vonden herdenkingen plaats in Nieuw Dordrecht, maar gedurende de jaren 1960 en1970 was de belangstelling wat weggezakt.

Oprichting
Het RAF monument was een initiatief van Jan Masselink. Hij vormde een commissie bestaande uit: Jan Masselink, voorzitter, Harry van Dijk, secretaris, namens het VLN (Veteranen Legioen Nederland, nu Bond van Wapenbroeders) – afdeling Emmen; Mevrouw Bults, namens de Nederlandse Oorlogsgravenstichting en Jan Brinks, penningmeester. De commissieleden werden bijgestaan door personen als Gerrit Wisman en Frits Strootman.

Onthulling
Op 3 mei 1980 werd het monument onthuld door de Engelse bemanningsleden Ken Lane (vlieger) en Dick Raymond (boordwerktuigkundige) van het toestel ND963 van No.83 Sqn dat op op 22 mei 1944 neerkwam bij Siepelveen. Naast autoriteiten als de Commissaris van de Koningin in de Provincie Drenthe, Mevrouw Schilthuis, Burgemeester Beusekamp van de gemeente Emmen vergezeld van enkele Wethouders en de Militair Attaché van de Engelse Ambassade was een groot aantal Engelse nabestaanden getuige van de onthulling.

Locatie
Het RAF monument bevind zich op de begraafplaats van Nieuw Dordrecht in Drenthe.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over Piet Pomp. Piet ziet het nog zo gebeuren, de eindeloze luchtgevechten in het zwerk boven Nieuw-Dordrecht. Op leven en dood, want maar al te vaak stortten er vliegtuigen naar beneden. Net als die keer dat zijn huis bijna was afgebrand. U kunt de documentaire hier bekijken. 

Bronnen

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht