Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Frans Gast (ontwerp), Firma Sillen en Co. (uitvoering)
Onthulling: 1974
Adopteer dit monument.

Maastricht, plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie (2) (Foto: H.P.M. Bergers)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie in Maastricht is van brons. De gedenkplaat is uitgevoerd in medaillonvorm. De plaat heeft een doorsnee van 1 meter 20.

Tekst
De tekst op de plaquette loopt rond in de rand en luidt:

'13-14 SEPTEMBER 1944
* LIBERATION OF MAASTRICHT *
PRESENTED BY THE 30TH
INFANTERY DIVISION ASSOCIATION'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor de 'Old Hickory' Divisie herinnert de inwoners van Maastricht aan de bevrijding van de stad door Amerikaanse troepen van de 30ste Infanterie Divisie op 13 en 14 september 1944.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers van de bezetter het bevel te evacueren.

'Old Hickory' is de bijnaam voor de 30ste Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger. De vertaling luidt 'oude notenboom', een bijnaam van de zevende president van de Verenigde Staten (1829-1837), generaal Andrew Jackson. Hij kreeg deze bijnaam van de soldaten die hij in de oorlog van 1812 commandeerde, omdat hij, net als zij, het schrale soldatenvoedsel at en op de grond sliep. In de geboortestaat van Jackson, Tennessee, groeit een wilde notenboom, genaamd de 'hickory'. De 30ste Infanterie Divisie werd op 18 juli 1917 gevormd uit de Nationale Gardes van Noord Carolina, Zuid Carolina en van Tennessee. Naast de bijnaam 'Old Hickory' kreeg de divisie ook twee andere bijnamen; 'Workhorse of the Western front' en 'Roosevelt's SS'.

Oprichting
Het monument is in 1974 aan Maastricht aangeboden door de oud-strijders van de 'Old Hickory' Divisie. Zij bezochten na dertig jaar opnieuw de stad.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de zuidoostelijke hoek van het Vrijthof te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945
, H.J. Mans en A.P.M. Cammaert (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht