Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 26 november 2011
Adopteer dit monument.

Melderslo, monument voor Lancaster II crash (foto: oorlogindepeel.nl)
Melderslo, monument voor Lancaster II crash (foto: oorlogindepeel.nl)
Melderslo, monument voor Lancaster II crash (foto: oorlogindepeel.nl)
Melderslo, monument voor Lancaster II crash (foto: oorlogindepeel.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de bemanning van het Lancaster II vliegtuig is een zwerfkei op een stenen plateau. Op 26 mei 2012, 69 jaar na de crash, zal een plaquette met de namen van de bemanningsleden bij het monument worden onthuld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Op 26 mei 1943 stortte op de kruising tussen de Lottumseweg, Vlasvenstraat en de Boomsweg te Melderslo een Engels vliegtuig van het type Lancaster II neer. Het monument in Melderslo herinnert aan de bemanningsleden van het vliegtuig die allen om het leven kwamen.

Het huidige monument zal op 26 mei 2012, 69 jaar na de crash, worden uitgebreid met een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers.

Oprichting
Het monument voor de Lancaster II crash is een initiatief van Edie Pouwels van museum Oorlog in de Peel. De zwerfkei is aan Edie Pouwels geschonken door transportbedrijf Van Leendert en Loonbedrijf Heldens.

Onthulling
Het huidige monument te Melderslo werd op 26 november 2011 onthuld. Op 26 mei 2012 zal echter de plaquette met de namen van de slachtoffers worden onthuld.

Locatie
De locatie van het monument voor de Lancaster II crash is de plek waar het vliegtuig in 1943 neerstortte, namelijk op de kruising tussen de Lottemseweg, Vlasvenstraat en de Boomsweg te Melderslo.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht