Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal

Het monument voor de familie Croonenberg en Steinberg is een bakstenen ophooging met daarop een betonnen plaat, in de plaat staat de tekst: 'GOD KENT HUN NAMEN' gegraveerd. Bovenop de plaat staat een betonnen zuil. Bij het monument is een plaquette met een tekst geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VERNIETIGD IN DE HOLOCAUST
MAAR BLIJVEND IN HERINNERING.
FAMILIES CROONEBERG EN STEINBERG
1942-1943

STICHTING ORANJECOMITÉ GREVENBICHT
HEEMKUNDEVERENIGING "BICHT
GREVENBICHT 4 MEI 1995" '

De geschiedenis

In de Weidestraat staat het Joods monument ter nagedachtenis aan de families Croonenberg en Steinberg die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment wonen er in Grevenbicht geen joden meer. Het monumentje staat op die plek omdat hier vroeger de sjoel of synagoge stond. Deze sjoel is waarschijnlijk in 1818 gebouwd, want tot dat jaar gingen de Grevenbichtse joden naar Sittard ter kerke, terwijl ze daarna gebruik maakten van een eigen gebedshuis. In 1870 en 1886 werden aan de synagoge grote herstelwerkzaamheden verricht. In laatst genoemd jaar woonden er 45 joden in Grevenbicht, waarvan het merendeel in behoeftige omstandigheden. Het aantal moet daarna sterk zijn teruggelopen aangezien kort vóór de Eerste Wereldoorlog de joodse gemeente zo’n gering ledental had dat zij werd opgeheven. In 1966 zijn de laatste sporen van de Grevenbichtse synagoge verdwenen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • De heer Harry op den Kamp.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents