Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Grevenbicht, Monument voor de familie Croonenberg en Steinberg (foto: Harry op den Kamp)
Grevenbicht, Monument voor de familie Croonenberg en Steinberg (foto: Harry op den Kamp)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Croonenberg en Steinberg is een bakstenen ophooging met daarop een betonnen plaat, in de plaat staat de tekst: 'GOD KENT HUN NAMEN' gegraveerd. Bovenop de plaat staat een betonnen zuil. Bij het monument is een plaquette met een tekst geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VERNIETIGD IN DE HOLOCAUST
MAAR BLIJVEND IN HERINNERING.
FAMILIES CROONEBERG EN STEINBERG
1942-1943

STICHTING ORANJECOMITÉ GREVENBICHT
HEEMKUNDEVERENIGING "BICHT
GREVENBICHT 4 MEI 1995" '

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

In de Weidestraat staat het Joods monument ter nagedachtenis aan de families Croonenberg en Steinberg die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment wonen er in Grevenbicht geen joden meer. Het monumentje staat op die plek omdat hier vroeger de sjoel of synagoge stond. Deze sjoel is waarschijnlijk in 1818 gebouwd, want tot dat jaar gingen de Grevenbichtse joden naar Sittard ter kerke, terwijl ze daarna gebruik maakten van een eigen gebedshuis. In 1870 en 1886 werden aan de synagoge grote herstelwerkzaamheden verricht. In laatst genoemd jaar woonden er 45 joden in Grevenbicht, waarvan het merendeel in behoeftige omstandigheden. Het aantal moet daarna sterk zijn teruggelopen aangezien kort vóór de Eerste Wereldoorlog de joodse gemeente zo’n gering ledental had dat zij werd opgeheven. In 1966 zijn de laatste sporen van de Grevenbichtse synagoge verdwenen.

Bronnen

  • De heer Harry op den Kamp.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht