Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 2006
Adopteer dit monument.

Rijnsburg, verzetsmonument (foto: Prudent Staal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument te Rijnsburg bestaat uit een zwart-rood gratieten zuil met daarnaast een grote granieten plaquette. Op de zowel de zuil als de plaquette staat een tekst.

Tekst
De teksten op de zuil en de plaquette luiden:

Zuil:

‘1940-1945
TER HERINNERING AAN DE LEDEN VAN HET GEORGANISEERDE VERZET IN RIJNSBURG TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG EN AAN ALLE RIJNBURGERS DIE IN DE JAREN VAN OORLOG EN BEZETTING EEN BIJDRAGE HEBBEN GELEVERD AAN HET VERZET. DOOR HUN INZET HEBBEN VELE JOODSE ONDERDUIKERS EN ANDEREN DEZE DONKERE PERIODE OVERLEEFD. ZIJ GETUIGEN VAN DE KRACHT EN HET KARAKTER VAN DE RIJNSBURGE BEVOLKING TIJDENS DE OORLOGSJAREN.’

Plaquette:

‘NICOLAAS BLEICHRODT, 1905-1982
CORNELIS ADRIAAN CRENA DE LONGH, 1918-2001
CORNELIS PIETER VAN EGMOND, 1904-1982
PIETER VAN EGMOND, 1904-1964
CORNELIS VAN DER GUGTEN, 1905-1982
HERMANUS KNIPSCHEER, 1919-2000
JACOB KRALT, 1915-1978
JAN KROMHOUT, 1912-1989
EDZARD EBEL VAN DER LAAN, 1910-1983
JOHANNES JACOBUS MOOTEN, 1919-1977
HENDRIKUS DE MOOIJ, 1910-2001
NICOLAAS WILHELMUS ANTONIUS VAN POLANE, 1908-1994
HENDRIK POST, 1900-1989
ANTONIE ROSEBOOM, 1897-1962
HARMEN WOLTHAUS, 1916-2002

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument te Rijnsburg herinnert aan de verzetstrijders en de inwoners van Rijnsburg die een bijdrage hebben geleverd aan het het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van de verzetstrijders op het monument hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Onthulling
Het verzetsmonument is onthuld in 2006.

Locatie
Het monument staat op het Burgemeester Koomansplein te Rijnswijk, Katwijk.

Bron

  • De heer Prudent Staal;
  • Gemeente Katwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.