Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 5 november 2011
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Wolfert van Borselen scholengroep.

Rotterdam, plaquette aan de Breepleinkerk (foto: breepleinkerk.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam is een plastic plaquette met daarop een in zwarte letters gedrukte tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DEZE KERK WERDEN VAN 1942-1945
AAN WEERZIJDEN VAN HET ORGEL
DRIE JOODSE GEZINNEN VERBORGEN.

ZIJ HEBBEN DE OORLOG OVERLEEFD
DANKZIJ DE MOED VAN MENSEN
BINNEN EN BUITEN DE KERK'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam herinnert aan het oorlogsverleden van de kerk in het algemeen en in het bijzonder aan de Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog in de kerk onderdoken hebben gezeten.

Het orgel van de kerk diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor zes Joodse onderduikers. Bijna drie jaar lang werd het zestal op de kerkzolder verborgen gehouden door de koster. Eerst dook het jonge stel Maurice en Rebecca Andriessen onder, later kwamen daar nog de ouders van Maurice en een apothekersfamilie bij. Maurice en Rebecca kregen op zolder ook nog een baby. Die kon niet op de onderduikplaats blijven en werd ondergebracht in het huis van de koster.

Net voor het einde van de oorlog, in april 1945 was het nog even spannend voor de onderduikers. De Duitsers wisten dat de koster in het verzet zat en verdachten hem van wapenopslag in de kerk. Daarom vielen ze drie weken voor de bevrijding de kerk binnen. De koster werd meegenomen, maar hield zijn mond over de onderduikers, waardoor de zes de oorlog hebben overleefd.

Onthulling
De plaquette aan de Breepleinkerk te Rotterdam werd op 5 november 2011 door burgemeester Aboutaleb onthuld.

Locatie
De plaquette is links naast de ingang van de Breepleinkerk aan de muur bevestigd.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht