Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het kunstwerk bij het voormalige Kamp Nuis (gemeente Westerkwartier) is een bronzen standbeeld van een Molukse man die weemoedig achterom kijkt naar het Kamp.

Symboliek
De kunstenaar van het standbeeld te Nuis koos voor het standbeel vanwege de geschiedenis van het kamp. De Molukse man kijkt weemoedig achterom naar de geschiedenis van Kamp Nuis.

De geschiedenis

Het kunstwerk in Kamp Nuis herinnert aan de personen die tussen 1941 en 1964 in het kamp verbleven.

In 1941 werd het Kamp Nuis gebouwd voor de Nederlandse Arbeidsdienst die werden ingezet bij de ruilverkavelingsprojecten rond Lucaswolde. In 1944 verdwenen met de opheffing van de dienst ook de gevangenen. De bedoeling was om er vervolgens Duitsers te huisvesten, waarvoor het kamp werd versterkt met afweergeschut en mitrailleursnesten. De soldaten waren echter nodig aan het front en in plaats van hen werden er daarom NSB-vluchtelingen uit Arnhem en Limburg gehuisvest. In 1945, na de oorlog, werden zij afgelost door gevangengenomen collaborateurs, die onder zeer slechte omstandigheden werden vastgehouden door de Binnenlandse Strijdkrachten; de toestand was zo slecht dat sommige BS’ers wegliepen omdat ze zich afvroegen of ze om deze reden in het verzet hadden gezeten. In 1948 werd het omgevormd tot dependance van de jeugdgevangenis van Veenhuizen, waar ook een aantal SS’ers werden gehuisvest, ditmaal onder betere omstandigheden. In 1951 werden zij opgevolgd door gevluchte Ambonezen (gezinnen van KNIL-militairen), die er verbleven tot 1964. Toen de laatste Ambonezen verhuisden naar woningen in Marum, Drachten, Hoogkerk of De Wijert in Groningen werd het kamp gesloten. Alles werd gesloopt en niets herinnerde meer aan het kamp. In 2010 opperde Plaatselijk Belang Nuis-Niebert om er een kunstwerk te plaatsen ter herinnering aan het kamp. In oktober 2011 kwam dit kunstwerk er ook daadwerkelijk.

Oprichting
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis is een initiatief van Plaatselijk Belang Nuis-Niebert.

Onthulling
Het kunstwerk is op 15 oktober 2011 onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis in Nuis staat bij het voormalige ingang van het Kamp.

Bronnen

Voor meer informatie

Sonja Sekewael ‘Kamp Nuis, 1951 – 1964′, 2005.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents